College-onderhandelingen Amsterdam lopen vast

Jan Paternotte (D66) en Pieter Hilhorst (PvdA) schudden elkaar de hand na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Pieter Hilhorst is inmiddels afgetreden en de PvdA is voorlopig uit beeld voor de coalitie. Foto ANP / Martijn Beekman

De coalitiebesprekingen in Amsterdam zijn binnen een week vastgelopen. Verkiezingswinnaar D66 wil een college met VVD en nog een “sociale partij”. PvdA noch GroenLinks wil met D66 en VVD samen besturen. Dat heeft informateur Alexander Rinnooy Kan vanochtend bekendgemaakt, bij het eind van zijn werkzaamheden.

Daarmee is alleen de SP (met 6 zetels even groot als GroenLinks en VVD) als coalitiekandidaat over, en de VVD heeft in de verkiezingscampagne gezegd dat samenwerking met de SP “heel moeilijk” zal zijn. D66 hoopt dat PvdA en GroenLinks zich willen bezinnen op hun standpunt.

Uitslag wordt breed gezien als ‘opdracht tot verandering’

Oud-SER-voorzitter Rinnooy Kan (lid van D66) heeft een week de voorkeuren van de verschillende partijen in kaart gebracht als informateur. Hij kreeg uit de gesprekken met de fractievoorzitters onder meer te horen dat de verkiezingsuitslag – grote nederlaag voor de PvdA, grote winst voor D66 - breed wordt gezien als een “opdracht tot verandering”. Ook is er raadsbreed voorkeur voor een driepartijencollege, terwijl getalsmatig ook andere opties mogelijk zijn. “Geen van de partijen sluit een andere uit”, aldus Rinnooy Kan.

De SP is volgens de informateur “graag bereid” aan te schuiven in het college. Die coalitie D66-VVD-SP zou GroenLinks verbazen, zei fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. “VVD en SP? Dat wordt een loopgravenoorlog.”

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman zegt dat haar voorkeur voor een coalitie met D66 en GroenLinks voortvloeit uit haar partijprogramma. Zij vindt het wonderlijk dat D66 nu “een duidelijke keuze voor rechts als enige serieuze optie voorstelt”.

    • Bas Blokker