Pep flikt het weer: aanvallend voetbal, records, prijzen

In Duitsland is de voetbalcompetitie al beslist Kampioen Bayern München breekt onder coach Pep Guardiola alle records De ploeg speelt een beetje als Barcelona, maar dan dynamischer

Hij bestond nog niet. Succesploeg Bayern München heeft hem dit seizoen uitgevonden: de postmoderne back. Een verdediger die opeens naar binnen trekt en dan doorloopt naar voren.

Typisch zo’n innovatie van trainer Pep Guardiola, zoals linksback David Alaba richting de as van het het middenveld kruipt en een soort verdedigende linksbinnen wordt. Zo is een directe ‘schuine’ pass van de centrale verdediger naar sterspeler Franck Ribéry op de flank mogelijk. Die trekt op zijn beurt de verdediging van de tegenstander uit elkaar door ter hoogte van de middellijn de bal op te halen. Positionele perfectie. „Pep brengt het voetbal echt verder. Daar heb ik heel veel respect voor”, zei Ajax-coach Frank de Boer eerder deze maand.

Vroegste kampioen ooit

Kon het bij Bayern München nóg beter dan de formatie die vorig seizoen onder Jupp Heynckes landstitel, beker en Champions League won? Met een 3-1 overwinning op Hertha BSC heeft Guardiola in ieder geval al één record gevestigd: nog nooit was de kampioen van Duitsland al zo vroeg bekend. De negentiende overwinning op rij in de Bundesliga, de langstlopende zegereeks momenteel in Europese topcompetities. Twee gelijke spelen moest Guardiola toestaan dit seizoen. Een straatlengte voorsprong op concurrenten Borussia Dortmund (25 punten) en Schalke 04 (24 punten), de aartsrivalen die gisteren tegen elkaar gelijkspeelden.

Ja, de wedstrijd om de Super Cup ging verloren tegen Dortmund, eind juli, maar dat was nog in de experimenteerfase. De meesterzetten volgden elkaar in hoog tempo op. Philip Lahm is misschien wel de beste rechtervleugelverdediger in de Duitse geschiedenis, maar werd prompt door Guardiola centraal voor de verdediging geplaatst als de scharnierspeler die hij zelf ooit was in het Barcelona onder Johan Cruijff. Het werd een instant succes. Guardiola noemde Lahm „misschien wel de intelligentste speler met wie ik gewerkt heb”. Zegt de man die eerder het genoegen had met Andrés Iniesta, Xavi en Lionel Messi te trainen.

Het fundament lag er al. Wat heet: er ontbrak weinig aan het team dat vorig seizoen alles won. Heynckes zwaaide af als triomfator die in de nadagen van zijn carrière nog even een superelftal naliet. Guardiola laat geen gelegenheid onbenut om zijn voorgangers Jürgen Klinsmann, Louis van Gaal en Heynckes te prijzen. „We zijn nog dominanter, willen nog sneller de bal in ons bezit”, zei Arjen Robben eerder deze maand over zijn onverzadigbare Bayern-ploeg.

Guardiola implementeerde zijn doctrine van korte passes en de zogeheten ‘zes seconde regel’, een inspanningsverplichting om de bal na verlies meteen te heroveren. Nu heet de ploeg ‘eng’ goed. Een soort Barcelona, maar dynamischer. Een soort Bayern van vorig seizoen, maar offensiever. Direct gevolg van het huwelijk tussen de club die de afgelopen vijf jaar het meest in ontwikkeling was, en de coach die de wereld bij Barcelona het meest geavanceerde voetbal voorschotelde. Hij won er twee keer de Champions League.

De trainer nam een jaar vrij

Guardiola zag er na vier seizoenen Barcelona tien jaar ouder uit. Uitgeput nam hij een sabbatical voordat hij terugkeerde in het wereldje. De man wordt wel enfermo de fútbol genoemd, ziek van het voetbal. Als coach van Barcelona miste hij eens een balletvoorstelling van zijn dochter omdat hij de videobeelden van de tegenstander nog een keer moest bestuderen. Zo’n type dus. De Boer kwam het gezin Guardiola afgelopen winterstop tegen op het strand in Dubai. Maar vader en echtgenoot Pep lag drie dagen in bed, of ging in zijn eentje golfen.

De Spaanse coach lijkt zich bij Bayern helemaal thuis te voelen, in een klimaat waar veeleisendheid de norm is. Bayern-icoon Franz Beckenbauer vond deze maand, waarin Bayern zich plaatste voor de kwartfinale van de Champions League, nog ruimte voor kritiek. Maar dat moest volgens de erevoorzitter gezien worden als een waarschuwing om niet „saai” te worden zoals Barcelona: eindeloos tikkend, „heen en weer, zoals in het circus”.

    • Bart Hinke
    • Bron: VI