Opinie

    • Hans Beerekamp

Ook het pluimvee van Droevendaal zwijgt

Marten Fortuyn in ‘EenVandaag’ (AVROTROS).

Het is een beetje de hype die je wist dat zou komen. Het tijdstip doet er minder toe. Of Volkert van der G. nu na 12 of na 18 jaar de gevangenis verlaat, de media zullen altijd melden dat dit feit een schokgolf door de samenleving doet gaan.

Het probleem is welk beeld en welke originele gasten je op televisie kunt laten zien over de moord op Pim Fortuyn zonder in herhaling te vallen. De originaliteitsprijs gaat naar EenVandaag (AVROTROS), door in te zoomen op het pluimvee van het Wageningse studentenhuis Droevendaal, waar Volkert lang geleden woonde en geradicaliseerd zou zijn. Scharrelende hanen, je kunt bijna niet beter uitdrukken dat je helemaal niets in handen hebt, ook al bel je het complete adresboek van Volkert plat.

Een van de voorwaarden van de vervroegde vrijlating op 2 mei is dat de moordenaar geen contact mag maken met de media. Een ingewikkelde voorwaarde, die veel vragen oproept, waar directeur van de reclassering Sjef van Gennip in Pauw & Witteman (VARA) ook geen goed antwoord op had.

Stel dat PowNews de ex-gedetineerde en „proceduretijger” toch opspoort, hoe hard moet hij dan de deur voor hun neus dichtgooien? Mag Volkert een ingezonden brief schrijven, of een boek? Een account op Twitter of Facebook openen?

De kans is groot dat hij daar in het geheel geen behoefte aan heeft, maar we kunnen de gretigheid van media om hem aan het woord te krijgen moeilijk overschatten.

Gisteren moesten we het nog doen met de gebruikelijke gesprekspartners. Hans Smolders, Pims chauffeur, werd door Sven Kockelmann voor zijn doen nogal omzichtig geïnterviewd in Een op Een (KRO-NCRV). Kockelmann ging nauwelijks in op de verwijzing naar hogere machten die achter de voorwaardelijke vrijlating zouden zitten. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) had het wel anders gewild, maar mocht niet. Om hem te intimideren was onlangs nog een oude kwestie rond Teeven gelekt naar Nieuwsuur, dat kon geen toeval zijn, volgens voormalig LPF-Kamerlid Smolders .

En dan zijn er de broers van Pim, die nu in twee kampen te verdelen zijn. Simon is fel tegen de vrijlating en overlegde al met de nieuwe machthebber in Rotterdam, Joost Eerdmans, over een demonstratie op 2 mei. Die broer zat met neef Edwin bij RTL Late Night. De andere broer, Marten, draaide een dubbele televisiedienst: bij EenVandaag vertelde hij (primeur!) over zijn correspondentie met Volkerts moeder, en in de debatshow Arena (EO) maakte hij deel uit van het team dat pleitte voor de stelling: „Het is terecht dat Volkert van der G. vervroegd vrijgelaten wordt.”

Marten Fortuyn maakt indruk door zijn verdediging van de rechtsstaat, die hij belangrijker vindt dan zijn eventuele emoties, ook al omdat die inmiddels grotendeels zijn weggeëbd. Het was grotendeels zijn verdienste dat de meerderheid van kijkers tegen de stelling daalde van 72 naar 63 procent. Maar het blijft een minderheid die zo’n kwestie rationeel benadert, dat weten televisiemakers maar al te goed.

    • Hans Beerekamp