Levenseindekliniek geprezen

Ruim 90 procent van de artsen die voor de Levenseindekliniek een consultatie hebben uitgevoerd, vindt dat de kliniek zorgvuldig werkt. Dat blijkt uit onderzoek onder zogeheten SCEN-artsen, uitgevoerd door de Amsterdamse ziekenhuizen VUmc en AMC. De Levenseindekliniek werd in 2012 opgezet voor mensen met een stervenswens van wie de arts geen euthanasie of hulp bij zelfdoding wil geven. Zij moeten wel aan zogeheten ‘zorgvuldigheidscriteria’ voldoen. Teams van de Levenseindekliniek zijn volgens de artsen betrokken en baseren zich op uitgebreide documentatie. 70 procent van de ondervraagde SCEN-artsen is louter positief; 26 procent had zowel positieve als negatieve ervaringen. Enkele artsen zijn negatief; zij spreken van een vooringenomen of dwingende houding van de Levenseindekliniek. De onderzoekers stellen dat de „aanvankelijke angst” dat de Levenseindekliniek te snel voor euthanasie zou kiezen „ongegrond” is. (NRC)