Nieuwe ambassadeur VS mengt zich in discussie en hekelt Wilders

Timothy Broas, de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.
Timothy Broas, de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Foto ANP / Bart Maat

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Timothy Broas, heeft zich amper een week na zijn aantreden gemengd in een gevoelige nationale discussie in Nederland. In een kennismakingsgesprek met een groepje Nederlandse journalisten, vanochtend in zijn ambtswoning in Den Haag, zei Broas dat het recente optreden van Wilders (die hij alleen aanduidde als “een politicus”) “niet in overeenstemming was met de gedeelde waarden” van de Verenigde Staten en Nederland.

Doorgaans laten diplomaten zich in het openbaar niet of hoogstens heel omzichtig uit over politieke kwesties die gevoelig liggen in het gastland. Broas is geen ervaren diplomaat, maar een advocaat die een belangrijke donor was van de verkiezingscampagnes van Obama.

De onervarenheid en relatieve onbekendheid van Broas met de situatie in Nederland bleek wel uit het feit dat hij blijkbaar niet de naam van Wilders paraat had en dacht dat het incident kort voor de gemeenteraadsverkiezingen had plaatsgevonden, in plaats van op de verkiezingsavond.

Bij de voorbereiding voor de hoorzitting over zijn benoeming in de Senaat, die alle ambassadeursbenoemingen moet goedkeuren, had Broas “gelezen over elementen die niet zo tolerant zijn over bepaalde religies als in Nederland de traditie is” en die “verdere immigratie willen voorkomen”. Hij zei van plan te zijn om zijn positie te gebruiken om in Nederland “de dialoog te bevorderen over de waarden die wij delen, zoals de mensenrechten”. Hij zei ook dat het “niet aan mij is om te bepalen wie toestemming krijgt om in dit land te immigreren”.

Broas heeft tijd op ambassadeurschap moeten wachten

Broas heeft lang op zijn benoeming moeten wachten. Eerst werd zijn benoeming in 2012 opgeschort nadat hij met alcohol achter het stuur was aangehouden. Toen hij opnieuw was voorgedragen, stokte zijn benoeming in het Congres omdat de Senaat weigert een groot aantal ambassadeurs goed goedkeuren wegens andere meningsverschillen met de president. Op 14 maart, vlak voor Obama naar Nederland kwam, bevestigde de Senaat Broas’ benoeming alsnog. Vorige week kwam hij in Den Haag aan en bood hij zijn geloofsbrieven aan Koning Willem-Alexander aan.

Broas prees Nederland uitbundig voor de organisatie van de nucleaire top. Als prioriteiten van zijn ambassadeurschap noemde hij als eerste het bevorderen van de handelsrelaties tussen Nederland en de VS, in het bijzonder het bereiken van overeenstemming over het Transatlantische Handels en Investerings Partnerschap (TTIP).

Broas zei dat hij Nederlandse voorouders heeft, dat hun naam bij aankomst in Amerika waarschijnlijk verbasterd is en dat hij van plan is uit te zoeken waarin Nederland zijn wortels liggen. Hij is bezig Nederlands te leren, zou al Nederlandse kranten lezen, maar sprak op de bijeenkomst met de pers nog Engels. Hij heeft Obama leren kennen op de conventie van de Democratische partij in 2004, waar Obama een belangrijke toespraak hield voor toenmalig presidentskandidaat John Kerry, nu minister van Buitenlandse Zaken. Wat Broas vooral aansprak, zei hij, was dat Obama de verdeeldheid in Amerika wilde overbruggen. Obama zei toen een einde te willen maken in de kloof tussen een “red America” (Republikeins) en “blue America” (Democratisch) en zich in plaats daarvan zou hard maken voor a United States of America.

Bekijk ook het introductiefilmpje dat de ambassade van Timothy Broas maakte