Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Niet alleen Twitter, maar ook YouTube geblokkeerd door Turkije

De Turkse telecomautoriteit TIB heeft een “administratieve maatregel” genomen tegen YouTube. De videosite is in Turkije niet langer beschikbaar. Eerder verscheen op YouTube een ogenschijnlijk gelekte video waarop Turkse topfunctionarissen mogelijke militaire actie in Syrië bespreken.

Tevergeefs bezoek aan YouTube op een laptop in Istanbul vanmiddag.
Tevergeefs bezoek aan YouTube op een laptop in Istanbul vanmiddag. ANP / Bulent Kilic

De Turkse telecomautoriteit TIB heeft een “administratieve maatregel” genomen tegen YouTube. De videosite is in Turkije niet langer beschikbaar. Eerder verscheen op YouTube een ogenschijnlijk gelekte video waarop Turkse topfunctionarissen mogelijke militaire actie in Syrië bespreken.

Volgens Reuters heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het lekken van die video gebombardeerd tot “klungelige aanval” op de nationale veiligheid en noemt premier Revep Tayyip Erdogan het een “schurkachtige” actie:

“Ze hebben zelfs een vergadering over nationale veiligheid gelekt. Dit is schurkachtig, onoprecht. Wie bewijs je hiermee een dienst? Met het afluisteren van een belangrijke vergadering?”

De video zou bovendien gemanipuleerd zijn. Het ministerie zegt dat degenen achter het publiceren van de beelden de zwaarst mogelijke straffen zullen krijgen. Op de gewraakte beelden staan onder meer het hoofd van de inlichtingendienst, de minister van BuZa en en de legerleider van Turkije. Ze zouden onder meer militaire interventie in Syrië bespreken op de video.

Turkije is met YouTube in gesprek over het opheffen van de blokkade, maar dan moet wel eerst de belastende video offline gehaald worden. Google, dat YouTube sinds 2006 bezit, onderzoekt volgens Reuters nog in hoeverre de site onbereikbaar is in Turkije.

Kwaad

Onduidelijk is of YouTube voor alle Turken onbereikbaar is. Sommigen zouden wel en anderen niet op de site kunnen komen. Onze correspondent Marloes de Koning:

“Ik kom zelf wel gewoon op YouTube. Het is al een paar maanden zo dat er wordt gelekt via sociale media. Een van de bekendste is een opname waarin Erdogan zijn zoon zou hebben geïnstrueerd om grote hoeveelheden cash uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie.”

“Het blokkeren van sociale media past in de toch al niet fantastische reputatie die de regering heeft op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Kritische journalisten worden ontslagen, sommigen zitten vast. Andere verslaggevers staan weer onder invloed van de regering. Dus Erdogan heeft weinig moeite met beslissingen als YouTube of Twitter blokkeren. Het past in de grote spanningen die heersen richting de gemeenteraadsverkiezingen van zondag en de presidentsverkiezingen later dit jaar. Als Erdogan wint kan hij nog harder worden op het gebied van persvrijheid. En dat is voor een deel van de sterk gepolariseerde bevolking ook niet zo’n probleem. Erdogan presenteert die media als onbetrouwbaar en onwettig.”

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Erdogan supporters yesterday: we are not against Twitter, but it needed to get the message that it’s not above Turkish law. #Turkey

Vorige week blokkeerde Turkije de toegang tot Twitter.

Verkiezingen

Erdogan wil dat Twitter geblokkeerd blijft tot zeker na de gemeenteraadsverkiezingen van komende zondag. Sociale media verspreiden misinformatie, zo vindt hij. AP meldt dat de Turkse autoriteiten vandaag ook een aan de oppositie gelieerde tv-zender uit de lucht hebben gehaald.

KanalTürk zou zowel op radio als televisie niet meer mogen uitzenden. De omroep is gelieerd aan Fetthulah Gülen; een invloedrijke islamitische geestelijke met wie hij een felle machtsstrijd uitvecht. De premier beschuldigt Gülen ervan achter de corruptie-aantijgingen te zitten.