Kunstschat Gurlitt blijkt nog groter dan gedacht

In het huis van Cornelius Gurlitt in het Oostenrijkse Salzburg zijn 178 nieuwe kunstwerken gevonden. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung die een deel van de vondst heeft mogen zien.

Nadat in Salzburg op 10 februari al zestig werken waren aangetroffen, blijken een paar weken later uit een moeilijk toegankelijk deel van het huis nog eens 39 „belangrijke” schilderijen en aquarellen en 139 tekeningen en bladen grafiek te voorschijn te zijn gekomen. Samen met wat in Gurlitts huis in München lag, gaat het nu om meer dan 1.500 werken, waarvan een deel roofkunst.

Volgens Gurlitts woordvoerder Stephan Holzinger gaat het om zeven landschappen van Gurlitts grootvader Cornelius Gurlitt, naast schilderijen van onder anderen Monet, Corot, Renoir, Manet, Courbet, Pissarro, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Liebermann, Cézanne en Emil Nolde. Van Monet blijkt Gurlitt een Waterloo Bridge te hebben, een variant op het werk dat in 2012 uit de Kunsthal werd gestolen. Ook heeft Gurlitt een bronzen beeld van Rodin.

Volgens de woordvoerder zullen experts de werken onderzoeken om te kunnen vaststellen of het om roofkunst gaat. In die gevallen zal Gurlitt met de erven een regeling treffen.

In Gurlitts appartement in München hing een schilderij van Matisse waar de erven van de Franse kunsthandelaar Paul Rosenberg aanspraak op maken. Volgens de woordvoerder zijn de gesprekken met diens erven bijna rond.