kort

Huis ter Duin //

‘Hier geen bezopen Amerikaanse agenten’

Drie geheim agenten die de Amerikaanse president Obama moesten bewaken in Nederland zijn zondag naar huis gestuurd na een avondje stappen in Nederland. Dat schreef de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren. Eén van de leden van de Secret Service werd zondagochtend zelfs dronken en bewusteloos gevonden op de gang van een hotel. De krant schreef eerst dat personeel van een Amsterdams hotel de Amerikaanse ambassade zou hebben gewaarschuwd nadat de bewusteloze geheim agent werd gevonden. Later werd dat veranderd in Hotel Huis ter Duin.

„The alleged incident took place in Noordwijk at the Huis Ter Duin Hotel, where the president stayed Monday night, a White House official said Wednesday morning. This is a resort town in the Netherlands about 15 minutes outside The Hague.”

(Aldus The Washington Post van gisteren)

Hotel Huis ter Duin ontkent dat de geheim agenten zich daar hebben misdragen. „De Amerikaanse delegatie bestond uit 500 gasten, daarvan hebben er 250 in Huis ter Duin overnacht. En wij hebben geen incident gehad dat in het bericht omschreven wordt”, zei commercieel directeur Stephan Stokkermans gisteren tegen de NOS. „Sterker nog, de mensen die wij in huis hebben gehad waren zeer gedisciplineerd, zeer attent en hebben een heel ander gedrag vertoond.”

Rusland//

Kunstenaars gaan, na twijfel, toch

Drie bekende Nederlandse kunstenaars zullen in Sint-Petersburg deelnemen aan de grote tweejaarlijkse tentoonstelling Manifesta, die daar vanaf 28 juni wordt gehouden. Marlene Dumas, Rineke Dijkstra en Erik van Lieshout maken nieuw werk op uitnodiging van curator Kasper König. Allen zeggen getwijfeld te hebben over hun deelname, die gisteren bekend werd gemaakt. Van Lieshout vertelt vanuit Sint-Petersburg, waar hij aan het werk is, dat hij zich liet overhalen door een Russische vriend: „Die zei dat hij het niet zou begrijpen als ik me terugtrek.” Marlene Dumas maakt 18 tekeningen van bekende homoseksuelen uit de geschiedenis, zoals de Russen Rudolf Noerejev en Pjotr Tsjaikovski. maar ook de Britse Alan Turing. Dumas: „Als mijn werk wordt geweigerd, kan ik alsnog terugtreden.”

    • NRC