kort

None
Foto AFP

VS//

Schoonzoon van Bin Laden veroordeeld

Een schoonzoon van de gedode terreurleider Osama bin Laden is gisteren schuldig bevonden aan het beramen van aanslagen op Amerikaanse burgers. Volgens een jury in New York was Suleiman Abu Ghaith als woordvoerder van Al-Qaeda bekend met plannen van de terreurgroep en heeft hij geholpen bij de propagandaoorlog. De rechtbank moet nu de strafmaat bepalen. Abu Ghaith kan een levenslange gevangenisstraf krijgen. In 2001 deed hij op een Arabisch televisiekanaal een oproep aan alle moslims om tegen de VS te vechten. Ook dreigde hij met meer aanslagen als die van 11 september. Abu Ghaith is het hoogstgeplaatste lid van Al-Qaeda dat na de aanslagen op Amerikaans grondgebied is veroordeeld. Hij werd vorig jaar opgepakt in Jordanië en uitgeleverd aan de VS.

Noord-Korea //

Kapsel van Kim Jong- un voortaan verplicht

Alle mannen in Noord-Korea zijn voortaan wettelijk verplicht hetzelfde kapsel te nemen als Kim Jong-un, zo meldde de BBC gisteravond. Oftewel: de zijkanten opgeschoren en bovenop het haar iets langer. De nieuwe richtlijnen zouden twee weken geleden zijn ingevoerd. Er was sowieso al weinig te kiezen bij de Noord-Koreaanse kapper, zo schrijft de BBC. Mannen konden kiezen uit de tien toegestane kapsels. Vrouwen hebben iets meer mogelijkheden, zij hebben achttien verschillende opties. Lang haar is overigens ten strengste verboden. De staatstelevisie lanceerde zelfs een campagne tegen lang haar.

Universiteit //

Job Cohen bijzonder hoogleraar in Leiden

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij gaat de Thorbecke-leerstoel bekleden. Die leerstoel wordt gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Cohen gaat zich dan ook bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van lokaal en provinciaal bestuur.

    • BBC
    • Novum
    • Ap