kort

Bisdom Utrecht //

Personeelscadeaus uit erfenis voor ‘armsten’

Het aartsbisdom Utrecht heeft ruim 42.000 euro van een erfenis die was bedoeld om ‘verlatenen en uitgestotenen van de maatschappij’ te helpen, gebruikt om sinterklaas- en kerstcadeautjes voor het personeel te kopen. Ook ging een deel op aan financiële tegemoetkomingen aan pastoraal personeel. Dat blijkt uit intern onderzoek door het bisdom. Aanleiding voor het onderzoek was berichtgeving in NRC dat het bisdom Utrecht de erfenis had gebruikt om klachten van misbruikslachtoffers af te handelen. Dit zou in strijd zijn met de wens van de Utrechtse vrouw die het geld schonk. Uit het interne onderzoek blijkt volgens het bisdom dat een deel van de geërfde drie ton sinds 1999 inderdaad naar slachtoffers van seksueel misbruik is gegaan. Het bisdom vindt dat echter geen misbruik van de erfenis. „Ook zij behoren immers tot de „meest verlatenen en uitgestotenen van de maatschappij”, aldus het bisdom gisteren in een verklaring.

Designprijs //

Nederlandse dj-tafel wint Red Dot Award

Een Nederlands bedrijf heeft gisteren met een dj-tafel de Red Dot Design Award gewonnen, de grootste internationale designprijs ter wereld. De tafel is ontworpen door het bedrijf Yalp en is bedoeld voor jongeren die in openlucht muziek willen draaien. Ze kunnen de muziek die op hun smartphone staat afspelen en mixen via de draaitafel. Grote bedrijven als Apple, Nike en BMW gingen Yalp al voor als winnaars. Het ontwerp is gekozen uit meer dan 4.800 inzendingen uit 53 landen die meedongen.

Egypte //

919 Moslimbroeders aangeklaagd

De belangrijkste Egyptische aanklager heeft gisteren een nieuw massaproces aangekondigd tegen 919 leden van de Moslimbroederschap, onder meer wegens moord. Begin deze week kregen – onder groot internationaal protest – 529 Moslimbroeders de doodstraf opgelegd. Veel van de verdachten zijn ondergedoken of naar het buitenland gevlucht. Het doodsvonnis van de 529 Moslimbroeders eerder deze week wordt volgens sommige mensenrechtenadvocaten waarschijnlijk in hoger beroep vernietigd.