Investeerders helpen Amsterdam niet op de Wallen

Bouwwerkzaamheden in de St. Annadwarsstraat in het Wallengebied.
Bouwwerkzaamheden in de St. Annadwarsstraat in het Wallengebied. ANP / Jerry Lampen

Investeerders staan niet te trappelen om de gemeente Amsterdam te helpen op de Wallen. Zij vinden het verwachte rendement op het vastgoed nog te laag en de risico’s te hoog. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in het bezit zijn van NRC Handelsblad.

Amsterdam voert al jaren een ambitieus beleid om de binnenstad op te schonen, met zijn vele bordelen, coffeeshops en niet altijd even frisse eigendomsverhoudingen in het vastgoed. Essentieel daarbij is de aankoop van vastgoed van ‘foute’ eigenaren. De gemeente is bezig hiervoor een bedrijf op te richten dat 1012 Inc. heet, naar de postcode van het gebied.

‘Niet zo enthousiast’

In een e-mail van vorige maand schrijft een van de topmensen bij institutionele belegger Corio dat zijn bedrijf “als het gaat om het investeren van geld [in het gemeenteproject], niet zo enthousiast is op dit moment”. De mail werd gestuurd nadat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam in een persbericht over Corio als een van de geïnteresseerde partijen had opgevoerd.

Bouwer Gerrit Verwelius zette in januari, in een gesprek in de ambtswoning van de burgemeester, vraagtekens bij de waardering van het bezit van de NV Stadsgoed, een van de beoogde fusiepartners voor 1012 Inc.

Tot 100 miljoen euro nodig

Van der Laan wil de rest van dit jaar gebruiken om investeerders te interesseren voor deelname. Hij zegt vandaag in NRC Handelsblad dat er “70 tot 100 miljoen euro” nodig is om 1012 Inc. op te richten. Volgens hem kunnen beleggers als Corio een hoger rendement (“7 à 8 procent”) krijgen, “mits ze ook meer risico nemen”. Hij noemt dat een “menukaart”.