‘In veel gemeenten zijn spookstemmen uitgebracht’

Stemmen in het Rijksmuseum. Amsterdam staat in de top vijf van 'misstanden'.
Stemmen in het Rijksmuseum. Amsterdam staat in de top vijf van 'misstanden'. Foto ANP

In 235 gemeenten zijn er afwijkingen tussen het aantal opgekomen kiezers en het aantal getelde stembiljetten. Dat schrijft het AD vanochtend. In totaal zouden zo’n 7387 spookstemmen zijn uitgebracht. Koploper is Amsterdam, waar bijna 2500 stemmen niet geldig zouden zijn.

De Kiesraad zou snel actie moeten ondernemen om te kijken of het gaat om fraude of onoplettendheid, zeggen twee hoogleraren in het AD. “Beide zijn ongewenst”, zegt hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten. Door de onregelmatigheden kan een restzetel net bij een andere partij terecht komen.

In de meeste gevallen is niet na te gaan of sprake is van slordigheden of van fraude. Een woordvoerder van de Kiesraad laat weten uit te gaan van administratieve fouten, omdat het tellen van de stemmen nog steeds met de hand gedaan wordt.

Gisteren bleek al dat in veel grote steden fouten zijn gemaakt bij het stemmen tellen. De krant onderzocht in totaal ruim driehonderd van de 380 gemeenten die vorige week verkiezingen hielden. In 67 van de onderzochte gemeenten klopt het aantal stemmen wel. In de top vijf ‘misstanden’ staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Vlissingen en Almere.

Hertellen in Wassenaar

In Wassenaar worden vandaag de stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw geteld, meldt de gemeente op zijn website. De verschillen in de einduitslag bij de verdeling van een restzetel zijn heel klein, daarom werd tijdens de raadsvergadering besloten tot hertelling.

Ook de Brabantse gemeente Landerd gaat de stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen hertellen, liet burgemeester Marnix Bakermans gisteravond op Twitter weten.

Twitter avatar MarnixBakermans Marnix Bakermans Morgen hertelling van de stemmen @gemlanderd. Start morgenvroeg om 9.00 uur. Morgenavond installatie nwe raadsleden!

Gisteren vond ook een hertelling plaats in Heerlen:

Twitter avatar PaulDepla Paul Depla, Heerlen telt. Na hertelling geen enkele verschuiving. Foutmarge zeer beperkt (0,39%). Medewerkers stembureaus hebben dus goed werk geleverd.