In 2013 wereldwijd meer doodstraffen voltrokken

Amnesty International stelt vast dat Irak en Iran zich in 2013 van een ongehoord moorddadige kant lieten zien.

China is vermoedelijke koploper bij doodstraf

Vorig jaar zijn 778 mensen geëxecuteerd in 22 landen. Dat is meer dan in 2012, toen 682 doodvonnissen werden uitgevoerd. Dit heeft Amnesty International bekendgemaakt.

In de cijfers is China niet meegeteld. Dat land beschouwt het aantal voltrokken doodvonnissen als staatsgeheim, maar Amnesty schat dat er „duizenden mensen” per jaar door de staat worden omgebracht. De organisatie baseert zich op uitlatingen in speeches van Chinese politici en andere bronnen in het land.

„Voor dit rapport geldt: hoe transparanter het land, hoe betrouwbaarder de cijfers”, aldus Nicole Sprokel van Amnesty Nederland. Het aantal executies in Iran in 2013 ligt volgens de organisatie bijvoorbeeld bijna twee keer zo hoog als het officiële cijfer van 369.

Samen met Irak en China zorgde Iran voor het hogere aantal terechtstellingen in 2013. Irak voltrok 169 doodvonnissen, een sterke toename voor het derde jaar op rij. „Irak en Iran hebben zich in 2013 van een ongehoord moorddadige kant laten zien”, aldus Salil Shetty, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie.

China, Iran en Irak voeren de lijst van landen aan waar doodvonnissen worden uitgevoerd. Daarop volgen Saoedi-Arabië, de VS (vooral de staat Texas) en Somalië, met respectievelijk 79, 39 en 34 executies in 2013. Saoedi-Arabië executeerde onder meer drie jongens die nog minderjarig waren toen zij hun delict pleegden.

Toegepaste methodes waren voornamelijk onthoofding, elektrocutie, het vuurpeloton, ophanging en de dodelijke injectie. In Iran, Noord-Korea, Saoedi-Arabië en Somalië werden mensen publiekelijk geëxecuteerd. Soms werden executies voltrokken voor zaken als overspel (Saoedi-Arabië), of het bekijken van een Zuid-Koreaanse video (Noord-Korea).

Vier landen stelden in 2013 na een lang intermezzo opnieuw mensen terecht. Indonesië bracht in 2013 na een pauze van vier jaar bijvoorbeeld vijf mensen ter dood. Gambia, de Verenigde Arabische Emiraten en Wit-Rusland onthielden zich vorig jaar voor het eerst van executies. Doordat Wit-Rusland niemand executeerde, bleven Europa en Centraal-Azië doodstrafvrij.

Ondanks het gestegen aantal executies stelt Amnesty dat de doodstraf op zijn retour is. Twintig jaar geleden pasten nog 37 landen de doodstraf toe, vorig jaar 22: ongeveer 1 op de 10 landen. „De doodstraf zal iets van het verleden worden”, aldus Salil Shetty.