IMF wil Oekraïne tot 13 miljard euro lenen

De haven van Mairupol, in het oosten van Oekraïne. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Het Internationaal Monetaire Fonds wil Oekraïne een lening tussen de 10 en 13 miljard euro verstrekken. Dat heeft het IMF na besprekingen met de nieuwe regering in Kiev laten weten.

De relatie tussen Oekraïne en het IMF was onder de vertrokken president Janoekovitsj ernstig bekoeld. In 2008 en 2010 ontving het land nog IMF-leningen, maar de onderhandelingen over het laatste pakket, eind vorig jaar, liepen stuk. Het IMF stelde eisen aan de hulp, zoals minder corruptie, hogere gasprijzen en grote bezuinigingen. De Wereldbank waarschuwt al jaren voor de verslechterde economische situatie van Oekraïne. Dit zei bewindvoerder Frank Heemskerk van de Wereldbank onlangs in een interview (€) met NRC Handelsblad:

“De economie van Oekraïne zat al in een recessie voordat de protesten begonnen. Ze haalden begrotingstekorten van 8 procent, de gasprijzen hielden ze kunstmatig laag en de inflatie nam toe. Het is belangrijk dat de economie niet verder afbrokkelt, maar dat er perspectief ontstaat voor de bevolking.”

Janoekovitsj verwees naar de strenge eisen van het IMF toen hij koos voor Rusland. Deze beslissing leidde tot de eerste grootschalige protesten van de bevolking tegen zijn regering. De nieuwe regering heeft nu grote moeite de economie boven water te houden. De inlijving van de Krim door Rusland heeft de problemen nog groter gemaakt.

Het IMF zegt dat het bedrag van de lening nader zal worden bepaald als er meer duidelijk is over wat Oekraïne precies nodig heeft en wat voor hulp het land nog meer kan krijgen.

    • Lex Boon