Huidkankerpatiënt heeft baat bij regelmatige ‘drug holiday’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een pulserende behandeling met kankerremmers kan een beter resultaat geven dan het continu toedienen van het medicijn. Dat geldt althans voor patiënten met melanoom, een agressieve vorm van huidkanker waarbij de tumoren resistentie ontwikkelen tegen het geneesmiddel. Door een zogenoemde ‘drug holiday’ van een paar weken kan de resistentie van de kanker tegen het geneesmiddel weer verdwijnen.

Onderzoekers onder leiding van René Bernards van het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam hebben nu de moleculaire details van dit mechanisme ontrafeld. Hun resultaten publiceren ze vandaag in het wetenschappelijke blad Nature. Nu het is bewezen en begrepen kan dit experimentele idee serieuzer genomen worden in de behandeling.

Het gaat om resistentie tegen zogeheten BRAF-remmers (vemurafenib en dabrafenib), middelen die specifiek werken tegen kankercellen met een mutatie in het BRAF-gen. Meer dan de helft van de patiënten met een vergevorderd melanoom heeft deze mutatie, en krijgt dus deze middelen.

Kankercellen niet meer gevoelig voor geneesmiddel

Bernards en zijn team ontdekten dat melanoomcellen een omweg vinden om toch te kunnen blijven groeien als patiënten BRAF-remmers krijgen. De kankercellen die eerst als sneeuw voor de zon leken te verdwijnen, zijn dan plots niet meer gevoelig voor het geneesmiddel. Dat blijkt het gevolg van een aanpassing in de melanoomcellen. Maar die aanpassing blijkt alleen voordelig in aanwezigheid van BRAF-remmers.

Als de therapie een tijdje onderbroken wordt, verdwijnt die aanpassing weer en blijken de tumoren opnieuw te slinken met het medicijn. Patiënten kunnen op deze manier langer succesvol behandeld worden met het tumorremmers, zegt Bernards.

Lees vanmiddag verder in NRC Handelsblad.

    • Sander Voormolen