Opinie

    • Christiaan Weijts

Hoogste tijd voor Wiedergutmachung

Hoe laat je aan tientallen wereldleiders in vogelvlucht zien wat ons land nu eigenlijk is? Blijkbaar kan onze kunst dat het beste. De helikopters van Obama landden niet bij onze Deltawerken of op de Tweede Maasvlakte, maar op het Museumplein, in het hart van onze culturele etalage.

De internationale gemeenschap kreeg als opening van NSS-top een sprankelende compilatie van onze hoge cultuur, met Conny Danst, met violiste Svenja Staats (winnares Christina Concours), met sopraan Bernadeta Astari (winnaar Dutch Classical Talent Prize 2012), met een film door IDTV met onder meer het Concertgebouworkest. Het World Forum hing tjokvol moderne Nederlandse kunst. Er was design. Er was Delfts blauw.

Die Nederlanders, roept men bij thuiskomst, die zijn zo trots op hun kunstenaars, die doen vast alles om het niveau ervan op peil te houden en de kunsten te stimuleren!

Goed, het Rijksmuseum is voor honderden miljoenen verbouwd, maar dat was al in gang gezet lang vóór oktober 2010, lang vóór de oorlog, kortom, die de PVV toen verklaarde aan de kunstensector toen ze mocht meebegroten. Sindsdien zijn nationaal alle sectoren getroffen waar Rutte nu internationaal mee pocht: beeldende kunst, dans, klassieke muziek, film… Glunderend van trots stond Rutte naast Obama bij een doek van Mondriaan in het Gemeentemuseum, dat door de gemeente Den Haag zo veel gekort wordt dat educatieprogramma’s in gevaar komen. Vorig jaar hebben Nederlandse gemeenten 20 procent gekort op kunst en kunstonderwijs. Provincies bezuinigden er 40 procent op.

Toegegeven, juist die paradepaardjes die bij de NSS-top hun kunsten mochten tonen, komen er in het subsidiebeleid relatief goed van af, maar zij hebben juist tot zo’n hoog en succesvol niveau kunnen uitgroeien, omdat ze het topje van een tamelijk brede piramide zijn geweest, met een levendige infrastructuur van amateurkunst, opleidingen, professionele groepen en kunstonderwijs. Versmal je die basis, dan verlaag je onvermijdelijk de top.

De dagen van internationale cultuur-pr vallen samen met die van het Grote Berouw, waarin zelfs fanatieke islam- en Marokkanen-critici nu erkennen dat ze fout zaten. Alsof ze met een oorlogsverleden in het reine moeten komen. Een paar jaar terug deed alleen het CDA dat nog openlijk. Toen worstelden partijprominenten met wat ze zelf hun ‘PVV-verleden’ noemden. Nu komt iedereen naar buiten met zo’n besmet verleden: VVD’ers, raadsleden, Statenleden, Europarlementariërs… Almere, Friesland, Gelderland… Overal blijken ineens jarenlang PVV’ers te hebben gezeten. Het ‘minder, minder, minder’ heeft ze uit hun holen gerookt.

In het kader van de grootscheepse Wiedergutmachung lijkt me dit het uitgelezen moment om ook die door de PVV afgedwongen kunstroof ongedaan te maken. De internationale gemeenschap verwacht niet anders.

    • Christiaan Weijts