Hof: schoonzoon Bin Laden schuldig aan 9/11

De schoonzoon van Osama Bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith, is gisteren door een rechter schuldig bevonden aan het samenzweren om Amerikanen te doden en het ondersteunen van Al-Qaeda. De strafmaat volgt op 8 september en kan levenslang inhouden.

Het proces tegen Abu Ghaith, die als woordvoerder voor Al-Qaeda optrad na de aanslagen van 11 september 2001, vond plaats in een civiele rechtbank in New York. Dat is een zege voor president Obama, die vindt dat terreurzaken niet per definitie een kwestie zijn voor militaire rechters.

Minister van Justitie Eric Holder zei gisteren dat de berechting van Abu Ghaith een overwinning is voor het civiele rechtsysteem van Amerika. „Deze veroordeling bewijst dat zaken zoals deze veilig kunnen plaatsvinden in New York en andere steden.”

Abu Ghaith werd vorig jaar gearresteerd in Jordanië en overgebracht naar New York. De keuze voor een civiele rechtbank riep destijds vragen op over de veiligheid en de kans op tijdrovende beroepsprocedures.

De 48-jarige Abu Ghaith, een in Koeweit geboren imam die zo’n vijf jaar geleden trouwde met de oudste dochter van Bin Laden, is het eerste hooggeplaatste Al-Qaeda-lid dat op Amerikaanse bodem wordt berecht sinds de aanslagen in 2001 op de Twin Towers.

Abu Ghaith werd bekend door een video die na de aanslagen van 9/11 door Al-Qaeda werd verspreid. „De storm van vliegtuigen houdt niet op”, zei Ghaith op de beelden. Toch wist hij niet van het terreurplan, zegt hij. (AP)