Het grootste genot

Obama ging ook nog naar België. Hij bezocht het Flanders Field American Cemetery in Waregem, waar 368 gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven liggen. Daarna volgde de Amerikaans-Europese top in Brussel. Even was er sprake van dat de veiligheidsmaatregelen rondom het hoge bezoek de route van Dwars door Vlaanderen zouden verstoren. Het viel allemaal mee. Obama was op tijd weer weg van het kerkhof zodat de wedstrijd zich niet over een alternatief parcours op gang hoefde te trekken.

Misschien had de organisator van Dwars door Vlaanderen toch stiekem gehoopt op een verstoring van de orde. Barack Obama heb je niet elke dag in de buurt. Langs de E17, de route die Obama mogelijk zou hebben kunnen volgen, plaatste het bedrijf Callens EMK, sponsor van de E3 prijs die aanstaande vrijdag wordt verreden, een enorme banner met daarop de woorden: „E3 for President. Welcome Barack!” Vier dames die zelfs een president van de Verenigde Staten uit het evenwicht zouden kunnen brengen versterken de tekst in een choreografische fotografie.

Ook ludiek: via twitter nodigde Jonathan Vaughters, de Amerikaanse manager van wielerploeg Garmin, Obama uit om na het bezoek aan Flanders Field een kijkje te komen nemen bij Dwars door Vlaanderen. Maar Vaughters snapt natuurlijk ook wel dat Obama zich nu niet kan laten zien bij een sport die tot voor kort geterroriseerd werd door een Texaanse variant van Poetin.

Met Dwars door Vlaanderen zijn de heilige dagen aangebroken die culmineren in de jaarlijkse hoogmis op 6 april, de Ronde van Vlaanderen. De Vlaamse koorts is aanstekelijk. Ik mag me graag onderdompelen in breedsprakige voor- en nabeschouwingen; ik mag me graag verliezen in speculaties en wilde prognoses. Zelfs de namen van de bloemenmeisjes die ik leer kennen via hetnieuwsblad.be zijn van belang. Zo lees ik dat „onze eigenste Klara Verzele” door de onstuimige winnaar, Niki Terpstra, gisteren op het podium getrakteerd werd op een champagnedouche. Het ziet er ietwat obsceen uit op de foto, Klara zit helemaal onder.

Onze eigenste Niki voerde een indrukwekkend nummer op. In de rug gedekt door de ploegmaats van het machtige Omega Pharma-Quickstep joeg hij de kinderkoppen haast uit het landschap. Gewoon omdat hij „zin had om te gassen”. Dat is de spirit. Je zou gaan hopen dat hij op 6 april als knecht van Tom Boonen nog zoveel zin heeft om te gassen, en zichzelf opnieuw in die positie weet te manoeuvreren waarin de helper een groots kopman wordt. De benen zijn er; Nederland smacht.

O, en dan de Ronde van Vlaanderen volgen op een scherm in een cafeetje langs het parcours, waar oude mannetjes met een trappist in de hand en een koersklak op de kop hun glasheldere analyses over je uitstorten. Een groter genot bestaat niet.

    • Peter Winnen