Prots-bisschop niet terug na peperdure renovatie

Tebartz-van Elst, september 2013 Foto EPA

Uiteindelijk heeft het Vaticaan gisteren toch besloten: bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst uit de Duitse stad Limburg, bij Frankfurt-am-Main, keert niet meer terug in zijn ambt.

Paus Franciscus schorste Tebartz-van Elst al in oktober vorig jaar na ophef over de uit de hand gelopen kosten voor het nieuwe bisschoppelijke paleis. In plaats van 2,5 miljoen bleek de renovatie 30 miljoen euro te kosten. De boulevardkrant Bild toonde smeuïge foto’s van de gouden deurklinken. Ook de bisschoppelijke badkamer kon en kan rekenen op veel aandacht. Al gauw was de positie van de ‘prots-bisschop’ onhoudbaar.

De paus, zo schrijft Zeit-online , is pleitbezorger van soberheid en zou zich met name gestoord hebben aan de manier waarop Tebartz-van Elst de luxueuze verbouwing probeerde te versluieren.

De bisschop zelf gaf gisteren de schuld daarvoor aan een van zijn ondergeschikten.

Achter het bouwschandaal gaat een breder conflict schuil tussen een progressieve en meer conservatieve stroming in de Kerk. Progressieve katholieken wilden van Tebartz-van Elst af, die gold als autoritair en aartsconservatief.

Tebartz-van Elst (54) is nu bisschop zonder bisdom. Hij heeft zich teruggetrokken in een Beiers klooster. In afwachting van nieuwe taken. Op internet wordt hij door velen verguisd. Zo vergelijkt ‘ursusbernensis’ hem met de duistere kracht Darth Vader uit de filmcyclus Stars Wars: „Darth Bartz met zijn onheilige hebzucht en zijn autoritaire stijl van leidinggeven weerspreekt alles waar de huidige paus voor staat.”

    • Frank Vermeulen