Federal Reserve keurt weer kapitaalplan Citigroup af

Vijf banken in de VS mogen hun winstuitkering niet verhogen

Citigroup heeft zijn financiën niet goed genoeg op orde om het dividend voor aandeelhouders te verhogen. Ook mag de Amerikaanse bank het plan om komend jaar voor 6,4 miljard dollar aan aandelen terug te kopen niet doorzetten. Dat heeft de Federal Reserve gisteren geoordeeld in de jaarlijkse controle van de kapitaalplannen van de dertig grootste banken in de Verenigde Staten.

De afkeuring is voor Citigroup extra gênant omdat veel van de kritiekpunten van de Fed twee jaar geleden ook al aan de orde waren geweest. Volgens de Fed is Citi, de op twee na grootste bank van de VS, niet goed genoeg in staat om zelf in te schatten wat de inkomsten en verliezen zullen zijn in bepaalde crisissituaties.

Na de reprimande twee jaar geleden stelde Citi een nieuwe topman, Michael Corbat, aan om het interne zicht op deze risico’s te verbeteren. Corbat zei gisteren „diep teleurgesteld” te zijn over het besluit van de Fed. Ook met de voorgenomen dividendverhoging en de aandeleninkoop zou Citi nog voldoen aan de kwantitatieve eisen van de centrale bank, zei hij. Twee jaar geleden zette de Fed ook een streep door de plannen van Citi.

Sinds 2009 onderwerpt de Fed de belangrijkste banken jaarlijks aan een stresstest, waarbij wordt bekeken hoe zij een nieuwe crisissituatie zouden doorstaan. Ook worden de kapitaalplannen – de voorgenomen dividenduitkeringen en aandeleninkoop – doorgenomen. Vorige week maakte de Fed bekend dat alleen de bank Zions was gezakt voor de stresstest. Het zwartste scenario in de test ging uit van een werkloosheidsstijging naar 11,25 procent, een halvering van de beurskoersen en 25 procent lagere huizenprijzen.

De Fed onderzocht de kapitaalplannen van dertig banken met een gezamenlijk balanstotaal van 13.500 miljard dollar, zo’n 80 procent van de Amerikaanse bankensector. Behalve Citi zakten ook Zions en de Amerikaanse dochters van HSBC, RBS en Santander. Zij moeten nu een aangepast plan voorleggen. De dochterbedrijven deden voor de eerste keer mee aan de test. Bank of America en Goldman Sachs kregen alleen goedkeuring nadat zij hun plannen hadden aangepast.

Citi wilde het dividend per aandeel verhogen van 1 cent naar 5 cent per kwartaal. Ook wilde de bank aandelen terugkopen om zo de winst per aandeel te verhogen. Nu de crisis wegebt willen banken hun aandeelhouders, die de afgelopen jaren grote verliezen hebben geleden, weer kunnen belonen. Na de resultaten gisteren maakten de banken die wel geslaagd waren voor een totaal van 22,8 miljard dollar aan dividenduitkeringen bekend, een stijging van 23 procent ten opzicht van vorig jaar.

De koers van het aandeel Citigroup daalde gisteren met ruim 5 procent.