Electrabel houdt twee Belgische kernreactoren voorlopig dicht

Opnieuw werden er haarscheurtjes ontdekt bij Belgische kernreactoren. En dus gingen ze weer dicht.

Doel en Tihange dicht

Twee Belgische kernreactoren bij Doel en Tihange die gisteren werden gesloten, blijven voorlopig waarschijnlijk dicht. Uit onderzoek blijkt dat de reactoren kwetsbaarder zijn dan gedacht. Er werden ‘haarscheurtjes’ aangetroffen in de reactorvaten. Eigenaar Electrabel onderzoekt de komende tijd de reactoren.

„Het staal van een reactorvat staat bloot aan een hoge stralingsdosis”, zegt hoogleraar fysica Sytze Brandenburg (Rijksuniversiteit Groningen). „Die straling beschadigt de structuur van het materiaal. Blijkbaar heeft die veroudering nu een punt bereikt dat de veiligheidsmarge te klein is geworden.”

In totaal heeft België zeven kernreactoren. Deze staan allemaal bij de twee kerncentrales bij Doel en Tihange. De kerncentrales leveren iets meer dan de helft van de elektriciteit in België.

Verdere tests moeten uitwijzen of de reactoren überhaupt ooit nog open kunnen. Het is niet de eerste keer dat er haarscheurtjes zijn ontdekt. Twee jaar geleden lagen de reactoren bijna een jaar stil omdat er toen ook scheurtjes waren ontdekt. Door de sluiting dreigde een energietekort.

In Nederland werd vervolgens de kerncentrale bij Borssele ook onderzocht. Daar werden toen geen scheurtjes ontdekt. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) liet 40 procent van het vat onderzoeken.

De resultaten van de reactortests worden half juni verwacht. De Belgische nucleaire veiligheidsautoriteiten zullen die vervolgens met Electrabel analyseren. Acuut gevaar is er niet. „Het vat zal morgen heus niet opeens uit elkaar vallen”, aldus Brandenburg.