Eitje

‘Is dit soms een vroege 1 april grap’ was de reactie op een bericht dat The Drink Business deze week op hun website plaatste. ‘De wijnen van een van de meest toonaangevende Bourgogne producenten, Domaine Leflaive, die afkomstig waren uit de nieuwe, eivormige kelder smaakten beter dan die uit de oude kelder.’ Nu was propriétaire

‘Is dit soms een vroege 1 april grap’ was de reactie op een bericht dat The Drink Business deze week op hun website plaatste.

‘De wijnen van een van de meest toonaangevende Bourgogne producenten, Domaine Leflaive, die afkomstig waren uit de nieuwe, eivormige kelder smaakten beter dan die uit de oude kelder.’

Nu was propriétaire Anne-Claude Leflaive overigens niet alleen die mening toegedaan omdat toevallig haar dochter La Cave de l’Oeuf had ontworpen. Na een blindproeverij kwamen de veertien daarvoor uitgenodigde wijnmakers van naam en faam tot dezelfde conclusie.

Mij verbaasde het niets. Al eerder werden er op kleinere schaal (de associatie ‘eierschaal’ dringt zich op) successen gemeld.

Wijnmaker Nicolas Joly, natuurpaus in de Loire, meent bijvoorbeeld dat de vorm van een vat niet onderschat dient te worden. Ooit is het traditionele eikenhouten vat ontworpen vanuit de transportgedachte. Dat was niet zo kwetsbaar als zijn voorganger de amfora en handig van en aan boord van een schip te rollen voordat er hijskranen waren.

Maar volgens Joly is er meer. Hij benadrukt dat heel veel leven op deze planeet ontstaat vanuit de eivorm. En welbeschouwd heeft een vat nu eenmaal veel weg van een ei waar de twee uiteinden van zijn afgehaald.

In een geupdate versie van zijn  boek Wine from Sky to Earth benadrukt hij dat de vatvorm een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de wijn. ‘Dat klinkt als misschien als hocus pocus maar dat is het verre van’, aldus Joly.

Ook in het verleden werd vorm al niet aan het toeval overgelaten. Bestudeer de oude architectuur maar eens van kastelen, kerken en kathedralen. Die zijn zo gebouwd dat hun lijnen een verband vormen met de zonnewende in zomer en winter. Ook wijn in een vat profiteert van krachten van buitenaf. Door wijn bijvoorbeeld in een tank op te slaan moet hij deze ontberen’, meent Joly.

En van dat laatste wordt wijn niet vrolijk, vind ook Marc Nomblot, een Franse kuiper die zich is gaan specialiseren in het maken van cementen vaten die zelfs volledig eivormig zijn. De eerste werden in 2001 in gebruik genomen. Tien jaar later bracht de wereldberoemde tonnelier Taransaud ook een eiken versie van het ei in omloop.

Vooral onder biodynamische wijnproducenten is het zogeheten Ei van Nomblot zeer gewild. Alleen daarin kan de wijn in spe volledig tot rust komen, komt het terroir optimaal tot zijn recht en wordt de fruitigheid meer benadrukt, zo menen zijn.

Bij Weingut Rainer Sauer in het Duitse Franken (importeur Markvandewijn) maakten zij er in 2009 hun signature Silvaner in. En als eerbetoon aan zijn rustplaats werd deze Ab Ovo genoemd, uit het ei. Ik heb de wijn in 2011 geproefd en destijds noteerde ik: ‘Intens, perig, rijpe appel. Stevig en met veel body.’

Bijzonder goede wijn. Maar ik had geen toen geen vergelijkingsmateriaal met een zelfde wijn uit een andere kelder van Sauer.

Wel –  maar dat zal toeval zijn - smaakte het restant van de proeffles erg lekker bij de kip die mevrouw Hamersma had gemaakt.

    • Harold Hamersma