Mazelenpatiënten zijn nu vooral volwassenen

De afgelopen twee weken zijn in Den Haag tien nieuwe gevallen van mazelen vastgesteld. Opvallend is dat zich de laatste dagen vooral volwassenen hebben gemeld, van wie sommigen tegen de ziekte zijn ingeënt.

De besmettelijke ziekte brak een maand geleden in de regio uit. Inmiddels is bij 25 mensen mazelen vastgesteld: 11 baby’s jonger dan 14 maanden, 3 kinderen en 11 volwassenen, aldus de GGD Haaglanden gisteren.

Dat ook volwassenen ziek zijn geworden is verklaarbaar, zegt de GGD. De BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) geeft nooit volledige bescherming. Kinderen krijgen met 14 maanden een eerste inenting, de tweede als ze 9 jaar oud zijn. Onder de gevaccineerden die twee keer zijn ingeënt, is 99 procent beschermd. „De 1 procent die overblijft kan wel mazelen krijgen, maar heeft dan doorgaans een veel milder ziektebeeld.”

De GGD verwacht meer gevallen, want „de ziekte is heel besmettelijk”. Gezien de hoge vaccinatiegraad in Den Haag, 96 procent, zal het niet om grote aantallen gaan.

Vorige week werd bekend dat de ziekte was uitgebroken. Een van de eersten die ziek werden, was een baby van zes maanden. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De baby was op de crèche aangestoken door een ouder kind dat bewust niet was gevaccineerd.