Britse schrijvers protesteren tegen ‘boekenverbod’ gevangene

Chris Grayling, de Britse minister van Justitie (Foto Reuters)

Een groep Britse schrijvers heeft in de Daily Telegraph protest aangetekend tegen het voornemen van de regering om Britse gevangenen te verbieden opgestuurde boeken in ontvangst te nemen.

Onder de schrijvers van de open brief bevinden zich onder andere Alan Bennett, Salman Rushdie, Julian Barnes, Ian McEwan, Carol Ann Duffy, Mark Haddon, Philip Pullman, Irvine Welsh, Nick Hornby en Ian Rankin.

Het regeringsbesluit betreft overigens niet alleen boeken. Ook pakketjes met tijdschriften en kleding zullen de gevangenen niet langer bereiken. Het pakjesverbod heeft te maken met de zogenaamde Incentives and Earned Privileges scheme, waarmee de Britse overheid een stelsel heeft willen ontwerpen waarin gevangenen beloond kunnen worden voor wenselijk gedrag. Giften van buitenaf, waar de gevangenen dus geen prestatie voor hebben hoeven leveren, passen niet in dit model.

De groep schrijvers denkt daar anders over:

“We maken ons grote zorgen over de nieuwe regel die het opsturen van boeken door familie en vrienden verbiedt. We hebben begrip voor de visie dat er een mogelijkheid moet zijn om goed gedrag te belonen, maar we denken niet dat het ontzeggen van scholing en lezen in deze strategie thuishoren.”

De schrijvers noemen boeken “een reddingslijn achter de tralies” en een hulpmiddel om de geest in de cel te voeden. “In een internetvrije omgeving en beperkte toegang tot de bibliotheek zijn boeken des te belangrijker.”

De schrijversbrief is gericht aan Chris Grayling, de Britse minister van Justitie. Op de website change.org is een petitie tegen het regeringsvoornemen inmiddels 15.000 keer getekend. Meer informatie bij The Independent.

    • Sebastiaan Kort