Blufpoker voor superrijken in het veilinghuis

Zien Docu

The next big thing

Ned. 2, 23.00-00.05u.

Bezoek als kunstenaar geen kunstbeurzen of veilingen, waarschuwt de Amerikaanse kunstenaar Chuck Close. „Dat is alsof je een koe een rondleiding geeft in een slachthuis.”

De documentaire The next big thing geeft een onthullend beeld van de internationale handel in hedendaagse kunst. Het is een cynische wereld waarin verzamelaars jagen op de volgende jonge kunstenaar die het gaat maken. Een wereld waarin met hedendaagse kunst wordt gespeculeerd op een manier die herinneringen oproept aan de tulpenhandel in de Gouden Eeuw. Een wereld waarin handelaren, adviseurs en verzamelaars elkaar soms grotelijks belazeren. Met een grijns van oor tot oor doet de Amerikaanse abstracte kunstenaar Jack Whitten een boekje open: „Qua handel met voorkennis slaat de kunstwereld Wall Street met stukken.”

Verrukkelijk zijn ook de beelden die regisseur Frank van den Engel vorig jaar bij Christie’s in New York schoot.

„Wie biedt er 30 miljoen”, vraagt de veilingmeester als het stil blijft na een bod van 29,5 miljoen. „35”, roept iemand die het allemaal te langzaam gaat. Blufpoker voor superrijken, heel leerzaam.

    • Arjen Ribbens