Alles moet anders en beter in de vleessector

Er komt een „fundamentele herziening” van het systeem van keuring en toezicht in de vleessector. Ook komt er veel meer aandacht voor fraude door vleesbedrijven. Dat hebben minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) en staatssecretaris Dijksma (Landbouw, PvdA) aangekondigd in een eerste reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat gisteren verscheen. Daarin staat stevige kritiek op de vleessector die onvoldoende aandacht heeft voor de voedselveiligheid, maar ook op het toezicht door de overheid.

Hoe het systeem eruit komt te zien, weet het kabinet nog niet. Drie maanden geleden presenteerde het kabinet wel al een plan van aanpak voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de afgelopen jaren werd geplaagd door reorganisaties en bezuinigingen én door incidenten en schandalen in de voedselsector. Er komen 160 arbeidsplaatsen bij; de organisatie krijgt er voortaan jaarlijks 33 miljoen euro bij en de komende vier jaar wordt bovendien 34 miljoen euro geïnvesteerd. Ook gaan de tarieven voor het bedrijfsleven omhoog.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) reageerde gisteren woedend op de bevindingen van de Onderzoeksraad. Directeur Marc Jansen eist harde maatregelen. „Dit moet een wake up call zijn voor de overheid en de politiek. De supermarktbranche stelt eisen en voert eigen controles uit, maar uiteindelijk hebben we een sheriff nodig die boetes uitdeelt en overtreders uit de voedselketen kan schoppen.”

De Centrale Organisatie voor de Vleessector wil dat bedrijven eerder besluiten geen zaken meer te doen met leveranciers die hun veiligheidssysteem niet op orde hebben. „Bij twijfel niet inhalen”, aldus een woordvoerder.

    • Arjen Schreuder