Ajax bereikt bekerfinale ten koste van AZ

Denni Avdic van AZ in duel met Daley Blind van Ajax. Rechts Daley Blind en Stefano Denswil van Ajax.
Denni Avdic van AZ in duel met Daley Blind van Ajax. Rechts Daley Blind en Stefano Denswil van Ajax. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft zich in navolging van PEC Zwolle geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De ploeg van Frank de Boer versloeg AZ donderdag in Alkmaar met 1-0 door een rake vrije trap van Lasse Schöne.

De hectische wedstrijd stond in het teken van twee rode kaarten. Ajax-verdediger Joël Veltman krijg na 33 minuten zijn tweede gele kaart voorgehouden en moest vertrekken. Mattias Johansson zorgde er kort na rust met zijn tweede gele kaart voor dat ook AZ met tien man kwam te staan.

Negentiende keer

Ajax kan de KNVB-beker 20 april voor de negentiende keer winnen. In 2011 stond de club voor het laatst in de finale, toen was FC Twente te sterk. Een jaar eerder werd Feyenoord in de finale wel aan de kant gezet door de Amsterdammers.

AZ en Ajax probeerden in de beginfase van hun duel voetballend tot kansen te komen, maar slaagden daar maar mondjesmaat in. Ajax kwam via een fraaie aanval over meerdere schijven het dichtst bij, maar Esteban wist de inzet van Daley Blind te keren.

Tien Ajacieden

Na 33 minuten leek het tij in het voordeel van AZ te keren. Veltman hield Viktor Elm na een vrije trap in het strafschopgebied licht vast en ontving zijn tweede geel. De penalty was echter niet aan Aron Jóhanssson besteed. Kenneth Vermeer wist de inzet van de IJslander te keren.

AZ wist tegen tien Ajacieden weinig te creëren. Na rust dacht de ploeg van Dick Advocaat de Amsterdammers in alle rust te kunnen breken, maar binnen luttele minuten stond de wedstrijd op zijn kop. Ajacied Lesley de Sa brak door op links, waarna Johansson de vleugelaanvaller onderuit haalde en zijn tweede gele kaart kreeg.

Vermeer foutloos

Direct daarop volgde een tweede tegenslag voor AZ. Waar Johannsson zijn strafschop niet in het doel schoot, deed Schöne dat wel vanuit de vrije trap die volgde op de rode kaart. De Deen krulde de bal op magistrale wijze in de bovenhoek.

AZ herpakte zich daarna enigszins en kreeg ook de nodige kansen. Vermeer ontpopte zich echter tot man van de wedstrijd. De doelman hield een schot van Jóhann Berg Gudmundsson op fraaie wijze uit het doel en maakte in het vervolg, ondanks de nodige druk op zijn goal, geen fout en leidde Ajax zo naar de finale. (Novum)