Opinie

    • Stéphanie Versteeg

Afscheid

None

Hoera het is lente! Welkom aardbeitjes! Goed om jullie te zien asperges! Rabarber, fijn dat je er ook weer bij bent!

De afgelopen weken werd de line-up van de groenteboer steeds iets vrolijker. De ondergrondse knollen zijn vervangen door kleurrijke stengels en de winterse bladgroenten hebben hun plekje moeten afstaan aan bakken met heerlijk geurende vruchten.

Mijn favoriete wintergroente, de pompoen, moet er zeer binnenkort ook aan geloven. Dat is niet erg, want qua smaak zijn ze toch het lekkerst in de herfst- en wintermaanden. Zo tegen het einde van de maand maart kom je ze daarom in de supermarkt bijna niet meer tegen. Mijn Turkse groenteboer heeft ze echter nog volop en ik kon het niet laten om er in het staartje van het pompoenseizoen toch nog een mee te nemen.

Mijn voorlopig laatste oranje vriend stopte ik in de pasta. Ik legde hem op een bedje van papardelle en goot er rijkelijk tomatensaus overheen. Het was een waardig afscheidsmaal, want het duurt nog wel een tijdje voordat ze weer in het seizoen zijn. En dat is maar goed ook, de lente is ten slotte net begonnen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in dunne plakken, leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met een mengseltje van olijfolie en peper en zout. Schuif de plaat in de oven en rooster de pompoen in ongeveer 40 minuten tot de stukken zacht genoeg zijn en je er makkelijk met je vork in kan prikken. Keer halverwege om.

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en houd even apart.

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze even kort aan in een beetje olijfolie. Voeg dan de tomaat toe en roer goed door elkaar. Laat dit vijf minuutjes staan en pureer vervolgens met de staafmixer. Breng op smaak met peper, zout. Zet het vuur laag, zodat de tomatensaus warm blijft. Was de spinazie en voeg steeds een handje toe aan de tomatensaus. Roer tot de spinazie is geslonken en voeg de volgende lading toe. Doe dit tot alle spinazie met de tomatensaus is gemengd.

Kook de papardelle volgens de verpakking beetgaar en schep door de tomatensaus. Verdeel over vier borden, leg de pompoen er bovenop, daar bovenop een paar brokjes feta en strooi daar de pijnboompitjes weer overheen. Maak af met een beetje geschaafde Parmezaan en een blaadje basilicum.

    • Stéphanie Versteeg