3.200 foto’s van de MP in vier dagen tijd

Tijdens de nucleaire top verschenen op Flickr veel foto's van premier Rutte achter de schermen. Wie maakte ze?

Foto’s Dave de Vaal en Pete Souza

Rutte en Obama verwikkeld in een intiem gesprek. Rutte kletsend met minister-president Harper van Canada. Rutte lachend met Obama en directeur Pijbes in het Rijksmuseum.

De afgelopen week verschenen er op het Flickr-account van de minister-president opvallende flashy foto’s van zijn ontmoetingen met wereldleiders. Sommige beelden – vaak genomen met groothoeklens om het dynamische effect te vergroten – doen denken aan het werk van Pete Souza, de staffotograaf van het Witte Huis. Souza, die de president overal volgt, krijgt als enige fotograaf onbeperkt toegang tot Obama en mag, na overleg met Obama’s staf, zijn foto’s verspreiden via Flickr, Twitter of Instagram.

De foto’s die nu via het Flickr-account van Rutte door de Rijksvoorlichtingsdienst worden verspreid, blijken eveneens afkomstig van één fotograaf: Dave de Vaal. Krijgt Rutte soms ook een staffotograaf?

„Niet dat ik weet”, zegt De Vaal die als militair fotograaf verbonden is aan het Mediacentrum Defensie. „Normaal maak ik voor defensie foto’s van ceremonies of oefeningen. Soms fotografeer ik bruiloften.”

De Vaal kreeg een week voor aanvang van de nucleaire top in Den Haag te horen dat hij vier dagen lang de minister-president mocht fotograferen. „Ik sprong een gat in de lucht. Zo’n klus had ik nog nooit gedaan. Ik ben snel een pak gaan kopen.”

In de vier dagen dat hij Rutte volgde, maakte De Vaal in totaal zo’n 3200 foto’s. Daarvan werden er uiteindelijk 57 op Flickr geplaatst. „De beelden kon ik meteen naar de RVD doorsturen”, zegt De Vaal. Zij bepaalden vervolgens welke van de foto’s online werden gezet. Bij de vergaderingen mocht de fotograaf niet aanwezig zijn. „Alleen de laatste dag was ik erbij. Daar heb ik Rutte en Obama van dichtbij op de rug gefotografeerd. Ik ben best trots op dat beeld.”

Rutte’s Flickr-account werd eind 2010 opgezet door de Rijksvoorlichtingsdienst. „Het is een kijkje in de agenda van de minister-president”, zegt Wouter van Eendenburg, communicatieadviseur bij het ministerie van Algemene Zaken. Met het account wil de RVD de premier ‘letterlijk in beeld vangen’, aldus Van Eendenburg. „Het is een manier om het publiek rechtstreeks te betrekken bij wat premier Rutte doet.” Heeft Van Eendenburg zich laten inspireren door de hoffotograaf van Obama? „We werken met verschillende professionele fotografen. Maar uiteraard kijken we altijd bij onze buren om ideeën op te doen. Pete Souza is voor ons geen onbekende man.”

Is de RVD van plan om één vaste fotograaf voor de MP in te zetten? Van Eendenburg: „We hebben geen plannen om op een andere manier te gaan werken dan we sinds 2010 doen. Maar we schakelen Dave graag nog een keer in.” Van Pete Souza had De Vaal, voor zijn onverwachte opdracht, nog nooit gehoord. „Ik heb hem nu ontmoet, hij was mee met Obama. Hij heeft mij gefotografeerd in het Rijksmuseum. Echt super.”

    • Rosan Hollak