Zoektocht MH370 hervat - gebied verkleind, toch nog gigantisch

De Indische Oceaan is kalmer vandaag, en dus is de zoektocht naar vermiste vlucht MH370 vannacht hervat. Dat schrijf persbureau AP. Gisteren werden de werkzaamheden gestaakt door zware weersomstandigheden.

Een eerbetoon aan passagiers en bemanning van de MH370.
Een eerbetoon aan passagiers en bemanning van de MH370. Reuters / Jayanta Dey

De Indische Oceaan is kalmer vandaag, en dus is de zoektocht naar vermiste vlucht MH370 vannacht hervat. Dat schrijft persbureau AP. Gisteren werden de werkzaamheden gestaakt door zware weersomstandigheden.

Twaalf vliegtuigen en twee schepen van de VS, China, Japan, Zuid-Korea en Australië zijn naar de brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines op zoek. Het zoekgebied is door de autoriteiten verkleind, maar nog steeds gigantisch: 1,6 miljoen vierkante kilometer. Bovendien is het gebied zeer ontoegankelijk. Het ligt duizenden kilometers van land verwijderd.

Er zijn verschillende keren mogelijke resten van het vliegtuig gezien, maar er is nog geen enkel brokstuk gelokaliseerd. Australië is het dichtstbijzijnde land, vandaar dat de Australische Maritieme Veiligheidsdienst de zoektocht nu coördineert. Vandaag zal de zoektocht zich richten op een gebied van 80 duizend vierkante kilometer, ongeveer 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth.

Het vliegtuig vinden is, kortom, een enorme uitdaging. De plaatsvervangend defensieleider in Australië vertelde journalisten:

“We zoeken niet naar een speld in een hooiberg. We proberen nog steeds te achterhalen waar de hooiberg is.”

En áls er brokstukken zijn gevonden, kan het nog jaren duren voordat het gehele wrak gevonden wordt. De oceaan kan op sommige delen wel zevenduizend meter diep zijn. Het vinden van de zwarte doos is bovendien een race tegen de klok, want binnen twee weken kan de zwarte doos stoppen signalen te verzenden.

Familie steeds wanhopiger

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween bijna drie weken geleden plotseling van de radar. Lange tijd was onduidelijk wat er met het vliegtuig gebeurd was. Na analyse van satellietgegevens bleek dat de communicatie van het vliegtuig opzettelijk is uitgezet. Deze week maakten de Maleisische autoriteiten bekend dat het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk is neergestort in de Indische Oceaan. Alle 239 mensen zijn omgekomen. Maar het is nog altijd niet duidelijk waarom het vliegtuig van de radar verdween.

Familie en vrienden van passagiers worden steeds wanhopiger. Ze hebben kritiek op de Maleisische autoriteiten, die slechts mondjesmaat informatie geven. Bovendien is er nog steeds geen fysiek bewijs dat het vliegtuig daadwerkelijk is neergestort, wat de moedeloosheid vergroot. Gisteren bestormden honderd nabestaanden de Maleisische ambassade in Peking.