Winst zuivelbedrijf Fonterra daalt fors

Foto

Fonterra, de grootste exporteur van zuivel ter wereld, heeft ondanks de hoge melkprijs fors minder winst geboekt. In het afgelopen half jaar behaalde het bedrijf een nettowinst van 217 miljoen Nieuw Zeelandse dollar (135 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 459 miljoen dollar (286 miljoen euro).

Door een sterk gestegen vraag is de prijs van melkpoeder op de wereldmarkt de afgelopen maanden flink omhooggegaan. In China en andere opkomende economieën worden melkpoeder en andere melkproducten als babyvoeding snel populair. Het bedrag dat Fonterra per liter melk aan zijn boeren betaalt, is gekoppeld aan de wereldmarktprijs. Fonterra kan echter niet alle melk verwerken tot het lucratieve melkpoeder. Door de hoge melkprijs levert de productie van kaas en yoghurt veel minder op.

De Nederlandse topman van Fonterra, Theo Spierings, maakte bekend dat het bedrijf snel meer melkpoeder wil gaan produceren. Fonterra trekt daar de komende drie jaar zo’n 400 tot 500 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar voor uit.

Ook de Nederlandse zuivelsector richt zich steeds vaker op China. Bij het staatsbezoek van president Xi Jinping aan Nederland sloten beide landen begin deze week een akkoord over investeringen in kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de Chinese zuivelsector.