Weg met het allround schaatsen, zegt de voorzitter. Het is te saai

De voorzitter van de internationale schaatsunie pleit in een uitgelekte interne brief voor rigoureuze veranderingen De lange afstanden moeten eraan geloven En dus ook het EK en WK allround

De tien kilometer is „saai voor de toeschouwers, de televisie, de sponsors”. Dat zei Ottavio Cinquanta, voorzitter van de internationale schaatsunie ISU, tijdens een dweilpauze in Sotsji op de Olympische Spelen. Nederland is te dominant, vond hij.

„Dit is mijn persoonlijke opinie”, benadrukte de 76-jarige Italiaan tot twee keer toe, tegenover de twee Nederlandse verslaggevers die hij vorige maand te woord stond.

Hoe het schaatsen dan anders kan? Dat ging van afschaffing van de lange afstanden – de vijf kilometer vrouwen en de tien kilometer mannen – tot een totaal andere competitie, op een baan van 250 meter in plaats van 400 meter. Met shorttrackers en langebaanschaatsers tegelijk, waarom niet? Of mannen en vrouwen samen in één achtervolgingsteam.

Maar: het waren slechts ideeën, zei Cinquanta. Met een charmante glimlach verzocht hij zijn woorden niet al te stellig op te schrijven. „Don’t kill my reputation.”

Gisteren publiceerde de Volkskrant een interne gelekte brief van Cinquanta aan een aantal ISU- bestuurders. En wat stond daarin? Rigoureuze voorstellen tot hervorming van de schaatscompetitie.

Gemengde achtervolging

In deze brief is Cinquanta, oud-schaatser en al jaren invloedrijk lid van het Internationaal Olympisch Comité, heel concreet. Bij de Winterspelen van 2018 moeten de 1.000 meter, de vijf (vrouwen) en de tien kilometer verdwijnen. Daarvoor in de plaats zouden een mass start voor mannen en vrouwen komen, plus een gemengde achtervolging met twee mannen en twee vrouwen per team.

Met het schrappen van de langste afstanden ligt volgens Cinquanta ook de weg open om het WK allround af te schaffen, dat al sinds 1893 bestaat. Ook van het EK allround en de WK sprint wil Cinquanta af. Hij pleit ervoor om naast de WK afstanden, het enig overgebleven titeltoernooi, ook een EK afstanden in te voeren, eventueel opengesteld voor niet- Europeanen.

Het afschaffen van EK en WK allround plus drie afstanden op de Spelen is nog het minst vergaande voorstel van voorzitter Cinquanta. Zijn andere optie is nog radicaler: hij borduurt verder op zijn ideeën om de 400-meterbaan te vervangen door een baan van 250 meter. „Dan gaan we gewoon eerder de bocht om”, stelde hij in Sotsji nog lachend.

Cinquanta, die nooit als hervormer bekend stond, treed in 2016 af als ISU-voorzitter. Hij wordt steeds vaker geconfronteerd met kritiek en plannen voor vernieuwing.

Nederland wil een EK allround met kleine vierkamp, en het WK allround is met ingang van volgend jaar al verplaatst naar het einde van het seizoen. In de aanloop naar het belangrijke ISU-congres in juni kiest Cinquanta maar alvast de vlucht naar voren.

    • Maarten Scholten