Moordenaar van Fortuyn op 2 mei voorwaardelijk vrij

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, komt op 2 mei voorwaardelijk vrij. Dan zit tweederde van zijn opgelegde achttien jaar gevangenisstraf erop.

Vanmorgen maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) bekend dat het Openbaar Ministerie geen aanleiding ziet om bezwaar te maken tegen deze voorwaardelijke invrijheidstelling. Het OM liet psychologisch onderzoek doen, waaruit is gebleken dat het risico laag is dat Van der G. in herhaling valt. Ook troffen deskundigen geen psychische stoornis bij hem aan. Teeven onderschrijft de conclusies van het OM.

Van der G. moet zich aan een lijst voorwaarden houden. Hij krijgt een verbod om met media te spreken, mag geen contact opnemen met de nabestaanden van Fortuyn en heeft een gebiedsverbod voor de gemeenten Den Haag, Hilversum en Rotterdam. Hij krijgt een enkelband, moet zich wekelijks melden bij de reclassering en behandeling bij een psycholoog is verplicht. Houdt Van der G. zich niet aan deze voorwaarden, dan moet hij terug naar de gevangenis.

Van der G. is inmiddels drie keer met verlof geweest en dat verliep steeds „zonder enig probleem”, aldus Teeven. Van der G. is volgens hem bereid de voorwaarden na te leven. In de Tweede Kamer is alleen de PVV nog kritisch over Teevens besluit.