Voetballen in stijl

FootGolf combineert voetbal met golf. Spelers proberen in zo weinig mogelijk trappen de bal in een hole van 54 cm te krijgen.

FootGolf-spelers zoeken qua presentatie aansluiting bij de golfcultuur. Officials dragen poloshirts en petten.

‘Slidings worden vandaag niet op prijs gesteld.” Maurits van Tubergen Lotgering legt de selectie van ADO Den Haag uit wat wel en niet door de beugel kan op een golfbaan. Ze komen niet voetballen trouwens, en ook niet golfen. Vandaag staat de edele sport FootGolf op het programma. Een uitje voor de voetbalprofs, die de uitleg van Van Tubergen, voorzitter van FootGolf Holland, wat lacherig ondergaan.

FootGolf is in 2009 bedacht door de Nederlanders Bas Korsten en Michael Jansen. De belangrijkste regel is eenvoudig: je moet de bal in zo weinig mogelijk trappen in een hole van 54 cm doorsnee zien te krijgen.

Vervolgens zijn er verschillende manieren om tot een winnaar te komen. Dat kan bijvoorbeeld degene zijn die over alle holes de minste ‘slagen’ nodig had, of degene die de meeste holes heeft gewonnen.

De voetballers van ADO Den Haag merken al snel dat een begaafd voetballer nog geen begaafd FootGolfer is. Menig bal rolt te ver door, raakt uit koers door de glooiingen van het terrein of dwarrelt door de wind het water in. De merendeels jeugdige spelers vermaken zich er alleen maar meer om. Als de bal uit het water of uit een boom moet worden gehaald, is dat een strafpunt.

Verschillende selecties, zoals die van Ajax en AZ, gaan geregeld met z’n allen FootGolfen. Voetbalprofs en ex-voetbalprofs zijn door FootGolf Holland vanaf het begin bij de sport betrokken. De eerste Nederlands kampioen was in 2009 Theo Janssen, die destijds voor Twente speelde. Er deden toen alleen maar voetbalsterren mee.

Sinds 2011 zijn er ook deelnemers die vooral in FootGolf zelf bedreven zijn. De profvoetballers, zoals Frank de Boer, Ruud Gullit, Kenneth Perez en Roy Makaay, spelen sindsdien een bijrol. Rudi Zaal uit Mijdrecht is regerend Nederlands kampioen.

„Dat is het mooie: de grote jongens vinden het allemaal prachtig. Maar je kunt gewoon van ze winnen”, stelt Maurits van Tubergen van de FootGolf-bond. De bal langs een keeper jassen is nu eenmaal wat anders dan hem precies op de doellijn tot stilstand laten komen. Bij het het ADO-gezelschap halen ex-selectielid Rick Hoogendorp en keeper Gino Coutinho de beste scores.

Qua presentatie zoekt de FootGolf-gemeenschap aansluiting bij de golfcultuur. Terwijl de spelers van ADO Den Haag zijn gekomen in zwarte trainingspakken, lopen Van Tubergen en de andere officials rond in pantalons, poloshirts en petten. Dat is mede om makkelijker toegang te krijgen tot golfbanen, legt Van Tubergen uit. De golfgemeenschap staat sceptisch, om niet te zeggen wantrouwend, tegenover het FootGolf.

Dat geldt ook voor de golfbaan IJsselweide in Gouda, waar ADO Den Haag zijn holes afwerkt. Beheerder Geert Huizer slaat het gebeuren gade vanuit een elektrisch golfkarretje. „Wij in de golfwereld vinden dit niks”, zegt hij. „En ik was bang dat mijn baan zou worden beschadigd. Maar het valt me alles mee. Bij normaal golfen worden er genoeg plaggen weggeslagen, vandaag gaat er niets kapot. Van mij mogen ze vaker komen, we kunnen in deze tijd de klandizie goed gebruiken.”

Sinds 2012 is er een wereldbond voor de sport. Inmiddels zijn er 24 landen bij aangesloten, waaronder Mexico, Zuid-Afrika, Australië en de VS.

    • Herbert Blankesteijn