‘Turkse rechtbank beveelt opheffen Twitterblokkering’

Volgens Turkse media zou een rechtbank in het land een tijdelijk bevel hebben uitgevaardigd waarmee mensen weer toegang tot Twitter moeten krijgen. Vijf dagen geleden blokkeerde de regering de toegang tot het sociale netwerk.

Demonstranten protesteerden vorige week in de Turkse hoofdstad Ankara tegen het Twitterverbod.
Demonstranten protesteerden vorige week in de Turkse hoofdstad Ankara tegen het Twitterverbod. Foto Reuters

Volgens Turkse media zou een rechtbank in het land een tijdelijk bevel hebben uitgevaardigd dat de telecomautoriteit verplicht mensen weer toegang tot Twitter te geven, schrijft persbureau AP. Vijf dagen geleden blokkeerde de regering de toegang tot het sociale netwerk.

Persbureau Reuters schrijft dat het gaat om het in stand houden van een beroep tegen het Twitterverbod en dat het nog niet meteen duidelijk is of de beslissing van de rechtbank betekent dat de blokkering ook daadwerkelijk wordt opgeheven.

Het was die telecomautoriteit, die Twitter ervan beschuldigde rechtbankuitspraken om bepaalde inhoud te verwijderen te negeren. De blokkering kwam kort nadat premier Erdogan dreigde met flinke actie tegen het sociale netwerk, dat volgens hem een broedplaats was voor opnames die corruptie door de regering suggereerden. Volgens vicepremier Arinc zal de telecomautoriteit het bevel gehoorzamen. Ze kan nog wel in beroep gaan.

Update 16.10: Persbureau AP meldt op gezag van een bron dicht bij de premier dat de telecomautoriteit dertig dagen zou hebben om de beslissing van de rechtbank dan wel te gehoorzamen, dan wel aan te vechten.

De afgelopen dagen hebben advocaten en de oppositie zich tegen de blokkering gekant. Die zou illegaal en onwettig zijn. Ook de Turkse president Gül was het niet eens met een algehele blokkering van sociale netwerken.

Gebruikers omzeilen blokkering

De twaalf miljoen Turkse Twittergebruikers hadden in de afgelopen dagen maar weinig moeite om de blokkering te omzeilen en waren gewoon als normaal actief. Dat is ze wel moeilijker gemaakt, omdat niet alleen meer de persoonlijke DNS-adressen van gebruikers werden geblokkeerd, maar ook de IP-adressen van Twitter zelf.

Lees vandaag in nrc.next meer over Erdogans kruistocht tegen Twitter: Erdogan krijgt Twitter tóch wat stiller. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.