Terugkijken: ‘Twee wegen’ van Per Petterson DWDD-Boek van de Maand

Iedere laatste dinsdag van de maand kiest het boekenpanel van tv-programma De Wereld Draait Door hun ‘Boek van de Maand’. Gisteravond koos het panel voor Twee wegen, een roman van de Noorse auteur en literatuurcriticus Per Petterson (1952). De roman van Petterson, een roman over een hervonden vriendschap, is volgens boekhandelaar Gerda Aukes een ‘literair

Noorse schrijver Per Petterson. EPA/JULIAN MARTIN

Iedere laatste dinsdag van de maand kiest het boekenpanel van tv-programma De Wereld Draait Door hun ‘Boek van de Maand’. Gisteravond koos het panel voor Twee wegen, een roman van de Noorse auteur en literatuurcriticus Per Petterson (1952).

De roman van Petterson, een roman over een hervonden vriendschap, is volgens boekhandelaar Gerda Aukes een ‘literair fjord. Petterson, naast schrijver ook literatuurcriticus, was in 2007 winnaar van de Impac Dublin Literary Award , met 100.000 euro een van de grootste internationale literatuurprijzen.


De keuze voor Petterson stond wel even ter discussie. Matthijs van Nieuwkerk vroeg zich hardop af waarom het boekpanel niet koos voor Made in Europe van Pieter Steinz.

Van Nieuwkerk had het boek, over de iconen van de Europese cultuur, ‘verslonden’. Boekpanellid Monique Burger lichtte het boek vlak voor de aankondiging van het Boek van de Maand enthousiast uit. Het panel:

“Je kunt je in beide boeken verliezen. Maar het boek van Steinz is meer ‘brains’. Petterson stelt de interessante vraag: ‘hoe kun je ontsnappen aan je verleden. Maar goed: uiteindelijk is het appels met peren vergelijken.”

Ook romans van Stefan Popa (Verdwenen grenzen) en Charles Bukowski (Kind onder kannibalen) kregen aandacht van het DWDD-boekpanel.

    • Roderick Nieuwenhuis