Auto kapot? Regel garage via een app

Elke week kiest nrc.next een start-up met potentie. Deze week: foto’s van autoschade voor de beste garageprijs.

Wat is het idee?

Je rijdt met je auto tegen een paaltje. Deuk in je bumper, lak beschadigd. Je pakt je smartphone, opent de app van Fixico en neemt drie duidelijke foto’s van de schade. Fixico stuurt de foto’s naar garages in je regio. Binnen 24 uur krijg je minimaal drie offertes van schadeherstellers aangeboden, waar precies instaat hoeveel het gaat kosten, wat eraan gaat gebeuren en hoe snel de auto klaar is. Je kiest één van de herstellers uit en laat je auto repareren voor de prijs uit de offerte.

Maar je bent toch verzekerd?

De app richt zich op cosmetische schade, de kleine opknapbeurtjes die je niet wilt declareren bij je verzekering om je no-claim niet te verliezen. Ingewikkelde reparaties, zoals problemen met de motor, vallen niet onder de mogelijkheden. Voor een garage zou het op een foto te moeilijk beoordelen zijn hoeveel een reparatie gaat kosten.

Bestaat zo’n app nog niet?

Wel in Amerika, niet in Nederland. De Amerikaanse app richt zich alleen op de prijs, terwijl deze app ook beoordeelt op serviceniveau, zoals een haal- en brengservice en klantbeoordelingen.

Wat is de missie?

De ontwikkelaars willen het aanbod van schadeherstellers zo transparant en inzichtelijk mogelijk maken. Eerst in Nederland, daarna in het buitenland.

App Fixico is in oktober begonnen met een pilot van zeventig herstellers (omgeving Amsterdam). Vanaf begin april komen daar 350 garages in het hele land bij. Tot nu toe heeft App Fixico 450 opdrachten uitgevoerd.

Hoe verdienen ze geld?

Voor de klant is het gratis. Voor de hersteller nu ook nog, maar die gaat straks een percentage van het offertebedrag afstaan. Om App Fixico te ontwikkelen hebben investeerders 250.000 euro ingelegd.

Wat moet er niet gebeuren

De app moet soepel en snel werken. Omdat een klant ook kiest op basis van de prijs, zijn ze er vooral alert op dat de hersteller zich houdt aan de kosten op de offerte en niet achteraf meer rekent.

    • Charlotte van ’t Wout