Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Staat vaart wel bij steun ING

Aan een financiële crisis valt uiteindelijk ook flink te verdienen. Kijk maar naar ING. De bank en verzekeraar kreeg in 2008 en 2009 staatssteun om de crisis door te komen. Aan die verleende steun stelde de Europese Commissie vervolgens allerlei eisen, waardoor het huidige ING geen schim meer is van het bedrijf uit 2008. Op last van de commissie moest het bedrijf kleiner. De bankpoot en de verzekeringspoot moesten uit elkaar worden getrokken. De bedoeling is dat de verzekeraar Nationale Nederlanden nog dit jaar naar de beurs gaat. Allerlei buitenlandse onderdelen werden de afgelopen tijd verkocht.

Al die activiteiten leveren advocaten, bankiers en allerlei andere adviseurs – die door de crisis in eerste instantie ook minder te doen hadden – handen vol werk en geld op. Maar de beste investering tot nu toe deed de Nederlandse staat onder leiding van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos in 2008. Een opgedrongen buitenkansje was het. Om ING door de crisis heen te helpen kreeg het concern in 2008 een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. In januari 2009 volgde nieuw steun, toen de staat het risico van een Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING voor 80 procent overnam.

ING maakte gisteren bekend dat ze eind deze maand 817 miljoen euro aan staatssteun aflost, daar komt nog een bedrag van 408 miljoen euro aan premie en rente bovenop. In totaal heeft ING daarmee 9,3 miljard euro afgelost, waar in totaal 3,2 miljard aan premies en rentes over werd betaald aan de staat. „Een rendement van 12,5 procent voor de staat tot nu toe”, schrijft ING in haar persbericht. Daar kan geen spaarrente tegen op. Het restant van 683 miljoen euro plus 342 miljoen euro aan rente en premies wil het bedrijf uiterlijk in mei volgend jaar hebben terugbetaald.

Ook het overnemen van de Amerikaanse hypotheekportefeuille blijkt achteraf een gouden deal voor de staat. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) meldde vorige maand dat het laatste restant van de hypotheekportefeuille was verkocht. Doordat de economische situatie verbeterd was, leverde dit meer op dan gedacht. De winst voor de staat kwam uiteindelijk uit op 1,4 miljard euro. De zogeheten Alt-a hypotheken van ING werden begin 2009 door de staat overgenomen. De portefeuille, die voor zo’n 28 miljard euro in de boeken stond, was door de kredietcrisis zo sterk in waarde gedaald, dat ING in de problemen dreigde te raken.

Maar ook ING is niet slechter uit de crisis gekomen. Het bedrijf is fiks afgeslankt, want naast het afstoten van bedrijfsonderdelen verdwenen er duizenden arbeidsplaatsen. Maar de winst is sterk gestegen. Over 2013 kwam die uit op 3 miljard euro, een stijging van 22 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Als straks alle staatssteun is afgelost, kunnen ook ING-beleggers eindelijk profiteren. Tot die tijd hoeven zij niet op dividend te rekenen.