‘Spookstemmen bij verkiezingen in grote steden’

Stemmen in het Rijksmuseum.
Stemmen in het Rijksmuseum. Foto ANP/ Evert Elzinga

In de grote steden, en dan met name in Amsterdam en Rotterdam, zijn veel fouten gemaakt met het uitreiken van stembiljetten, blijkt uit een analyse van het Algemeen Dagblad.

Zo zijn er in Amsterdam in enkele stembureaus in totaal 658 meer stemmen uitgebracht dan er kiezers kwamen opdagen, maar in andere juist 1.820 minder stemmen dan er kiezers zijn geteld. In Rotterdam waren er 1.666 van dit soort ‘spookstemmen’, in Den Haag enkele honderden. In Utrecht waren het er iets meer dan honderd en in Groningen en Tilburg ongeveer vijftig.

Een verklaring hebben Amsterdam en Rotterdam niet. Jan Cees Noord van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken, die de verkiezingen “mensenwerk” noemt in de krant, zegt dat er tal van momenten zijn waarop er een foutje kan insluipen.

‘Kan bepalend zijn voor voorkeurstem’

Maar maken die stemafwijkingen nog een verschil? Volgens hoogleraar politicologie Marcel Wissenberg kan dat wel degelijk. Hij noemt het “opmerkelijk” en zegt tegen de krant dat er gevallen zijn waarbij een handjevol stemmen bepalend is geweest voor een restzetel of voorkeurstem. In Amsterdam zijn 1.765 voorkeurstemmen nodig om in de raad te komen, in Rotterdam 1.201. De gemeente Rotterdam spreekt echter van een “klein effect”.