Sisi stapt op als minister, maakt weg vrij voor presidentschap Egypte

Het is volgens onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer slechts een formaliteit, maar het moest nog wel gebeuren: de Egyptische legerleider Sisi heeft militaire leiders verteld dat hij zijn functie als minister van Defensie neerlegt. Hij maakt zo de weg vrij voor het presidentschap van het land.

Abdel Fattah al-Sisi, legerleider en (aftredend) minister van Defensie op archiefbeeld van mei vorig jaar. Foto Reuters

Het is volgens onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer slechts een formaliteit, maar het moest nog wel gebeuren: de Egyptische legerleider Abdel Fattah al-Sisi heeft volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram militaire leiders verteld dat hij zijn functie als minister van Defensie neerlegt. Hij maakt zo de weg vrij voor het presidentschap van het land.

Update 20.44 uur:
Nu is het officieel. Sisi heeft zojuist in een speech bekendgemaakt dat hij zijn functie neerlegt en meedoet aan de presidentsverkiezingen (waarvan wordt verwacht dat hij ze makkelijk gaat winnen).

De legerleider stond aan de leiding van de afzetting van oud-president en Moslimbroeder Mohammed Morsi vorig jaar na massale protesten tegen zijn regime.

Sisi wordt volgens Beemsterboer “verheerlijkt” in Egypte en er wordt dan ook verwacht dat hij de verkiezingen gemakkelijk zal gaan winnen. Een datum daarvoor is nog steeds niet bekend.

Sisi legde functie bij vallen regering niet neer

Opvallend is volgens Beemsterboer wel dat Sisi eind februari aanbleef als minister toen het Egyptische kabinet aftrad en er een nieuw voor in de plaats kwam. De regering onder leiding van premier Hazem Beblawi trad toen af zonder duidelijke reden. De minister van Volkshuisvesting in dat kabinet, Ibrahim Mahlab, werd de nieuwe premier.

    • Frank Huiskamp