Schoonzoon van Bin Laden veroordeeld in VS

Abu Ghaith in een Al-Qaeda-video. Foto AP / Al-Jazeera

Een schoonzoon van Osama Bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith, is in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan betrokkenheid bij samenzweringen om Amerikaanse staatsburgers te doden, melden de Amerikaanse persbureaus. Abu Ghaith was een van Bin Ladens belangrijkste woordvoerders en heeft geholpen bij de propagandaoorlog van Al-Qaeda. Abu Ghaith kan nu mogelijk een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Abu Ghaith deed in 2001 op een Arabisch televisiekanaal een oproep aan alle moslims om tegen de VS te vechten en dreigde met meer aanslagen als die van 11 september. Hij werd vorig jaar in Jordanië opgepakt en overgedragen aan de VS en is het hoogstgeplaatste lid van Al-Qaeda dat na de aanslagen op Amerikaans grondgebied is veroordeeld.

‘Storm van vliegtuigen houdt niet op’

Na de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon nam Osama bin Laden direct contact op met zijn schoonzoon, betoogde de openbaar aanklager tijdens de rechtszaak. In de jaren daarna voorzag Abu Ghaith diverse propagandavideo’s van Al-Qaeda van commentaar en was hij in enkele ook zelf te zien. “De storm van vliegtuigen zal niet ophouden”, zei hij in een video die in oktober 2001 opdook. De jury in New York kreeg ook meermaals beelden te zien van een video die op 12 september 2001 verscheen, waarin Abu Ghaith naast Osama bin Laden zat.

De aanklager benadrukte dat Abu Ghaith een sleutelrol speelde voor Al-Qaeda na 11 september 2001. Aanklager John Cronan:

“Gedurende de belangrijkste periode in de brute geschiedenis van Al-Qaeda, was Sulaiman Abu Ghaith Osama bin Ladens belangrijkste bode. De verdachte verbond zich aan Al-Qaeda’s complot om Amerikanen te doden, en riep anderen op zich bij die samenzwering te voegen.”

Abu Ghaith legde zelf een getuigenis af tijdens het proces. Hij ontkende dat hij mensen heeft gerekruteerd voor Al-Qaeda. Hij zei dat hij enkel een religieuze rol speelde en slechts moslims opriep zich te verzetten tegen hun onderdrukkers.

Een tekening van Abu Ghaith in een New Yorkse rechtbank. Afbeelding Reuters / Jane Rosenberg

    • Lex Boon