Satellietbeelden: 122 mogelijke voorwerpen in zoekgebied vliegtuig

De Maleisische minister van Transport Hishammuddin Hussein laat foto's zien van de satellietbeelden van mogelijke voorwerpen in het zoekgebied. Foto AFP/ Mohd Rasfan

Op nieuwe satellietbeelden zijn volgens de Maleisische minister van Transport 122 mogelijke objecten te zien in een van de zoekgebieden in het zuiden van de Indische Oceaan. Van dat deel wordt verondersteld dat daar het vermiste toestel van Malaysia Airlines met aan boord 239 personen in zee is gestort.

De objecten zijn verspreid te zien over een gebied van 400 vierkante kilometer, zei minister Hishammudin Hussein. Volgens persbureau AP noemde hij het “de meest geloofwaardige aanwijzing die we hebben”. Twee dagen geleden maakte de premier van Maleisië bekend dat de autoriteiten zo goed als helemaal zeker zijn dat het vliegtuig in zee is gestort en dat niemand het ongeluk heeft overleefd. De familieleden werden daarvan op de hoogte gesteld.

Maar diezelfde familieleden zijn ook boos op de autoriteiten. Want zij baseerden hun conclusies nog niet op enig brokstuk van de tweeënhalve week geleden verdwenen Boeing. Er zijn meerdere keren objecten in zee gezien op satellietbeelden, maar er is er nog steeds geen een gevonden en onderzocht. Bovendien wordt door Maleisië maar mondjesmaat informatie gegeven. Gisteren bestormden honderden nabestaanden van de Chinese passagiers in Beijing de Maleisische ambassade.

Zoekgebied kleiner, nog steeds enorm

Eerder vandaag werd bekendgemaakt dat het zoekgebied voor vlucht MH370 is verkleind. Het is echter nog steeds een enorm gebied waar gezocht wordt. Het gaat om 1,6 miljoen vierkante kilometer. Twaalf vliegtuigen en twee schepen van de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea en Australië zijn op zoek naar brokstukken.

    • Frank Huiskamp