Oekraïense nationalistische leider gedood door politie

Een lokale leider van de ultranationalistische Oekraïense beweging Rechtse Sector is maandagnacht door de politie neergeschoten in de West-Oekraïense stad Rivne. De 51-jarige Aleksandr Moezytsjko sloeg volgens de Oekraïense autoriteiten op de vlucht toen speciale politie-eenheden hem wilden arresteren in een café. Hij zou op de politie hebben geschoten.

Volgens de onafhankelijke Oekraïense parlementariër Alexander Donij, zelf afkomstig uit Rivne, is het anders gegaan: Moezytsjko zou zijn klemgereden, uit zijn auto zijn gesleurd, geboeid en vermoord.

Moezytsjko, alias Sasjko Bily (‘witte Sasja’), werd door de autoriteiten gezocht wegens ‘hooliganisme’ en intimidatie van een openbaar aanklager. Hij zwaaide in februari met een AK-47 tijdens de zitting van de gemeenteraad in Rivne. Rusland vaardigde begin deze maand een arrestatiebevel uit tegen Moezytsjko, omdat hij Russische soldaten zou hebben gemarteld tijdens de Tsjetsjeense oorlog in de jaren negentig.

Rechtse Sector heeft met zijn straattroepen in Kiev een serieuze rol gespeeld bij het verzet tegen oud-president Janoekovitsj. Na diens val beloofde de nieuwe Oekraïense regering Rechtse Sector een rol te geven binnen de politie. Maar nu probeert de regering Rechtse Sector, die het Oekraïense imago in het buitenland schade berokkent, onder de duim te krijgen. (AP, AFP)