Protest Gelderland tegen plan Alliander

Gelderland heeft bezwaren tegen de ambities op de Duitse markt van nutsbedrijf Alliander waarvan het grootaandeelhouder is. Die kunnen een eind maken aan een bieding van het Nederlandse netwerkbedrijf op het stroom- en gasnet van de Duitse hoofdstad Berlijn.

In Provinciale Staten van Gelderland tekent zich een meerderheid tegen het Duitse avontuur. Gdeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, heeft zich echter al, onder voorwaarden, achter de uitbreiding van het Nederlandse netwerkbedrijf geschaard. Volgende week, 2 april, neemt de aandeelhoudersvergadering van Alliander een definitief besluit.

Behalve Gelderland hebben ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam belangen in het netwerkbedrijf. Deze hebben al eerder laten weten bezwaren te hebben tegen uitbreiding op de Duitse markt.

Een woordvoerder van Alliander stelt dat het bedrijf moet uitbreiden om in de toekomst aan de energiebehoefte te voldoen. Het bedrijf voorziet dure investeringen in bijvoorbeeld computertechnologie om vraag en aanbod beter op elkaar af te kunnen stemmen. „Hoe meer klanten we hebben, hoe verder we de kosten kunnen spreiden”, aldus de woordvoerder.

Overigens is het Nederlandse nutsbedrijf al actief op de Duitse markt. Zo is het in Berlijn verantwoordelijk voor de stoplichten en zorgt het voor de straatverlichting in Brandenburg.

Alliander is één van vier bedrijven die meedingen naar het stroom- en gasnet van Berlijn. Als de aandeelhouders de uitbreidingsplannen goedkeuren, moet Alliander voor 7 april met een definitief bod komen.

Los van het Duitse avontuur onderzoekt Alliander samen met Enexis (actief in Groningen, Drente, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg) de uitwisseling van netwerken.