PEC Zwolle naar finale KNVB-beker

Jesper Drost (L) van PEC scoort de 1-0 tegen NEC en viert het doelpunt met zijn teamgenoten. Foto ANP / Olaf Kraak

PEC Zwolle heeft als eerste club de finale van de KNVB-beker bereikt. De nummer acht van de Eredivisie won thuis in de halve eindstrijd met 2-1 van NEC. Maikel van der Werff maakte tien minuten voor tijd het winnende doelpunt, daarbij geholpen door een enorme blunder van doelman Dennis Gentenaar.

Voor Zwolle is het de derde keer in de clubhistorie dat de finale wordt bereikt. Zowel in 1928 als in 1977 greep de Overijsselse club net naast de beker, omdat respectievelijk RCH en FC Twente te sterk bleken.

De tegenstander van Zwolle in de finale moet komen uit de wedstrijd tussen AZ en Ajax. Die clubs spelen donderdag in Alkmaar tegen elkaar. De finale is op 20 april in De Kuip in Rotterdam.

Zwolle trok in het eigen IJsseldelta Stadion na een zenuwachtige openingsfase het initiatief naar zich toe. Na een half uur leverde dat het openingsdoelpunt op van Jesper Drost, die Gentenaar passeerde met een geplaatst schot. Voor rust was de stand echter weer in evenwicht. Kevin Conboy was alert na een door Michael Higdon doorgekopte vrije trap.

Na rust hield Zwolle het initiatief, maar waren de beste kansen voor NEC. Spits Higdon schoot eerst veel te gehaast over, terwijl even later zijn balaanname hem in de steek liet. Een verlenging leek onvermijdelijk, totdat Gentenaar in de fout ging. De 38-jarige keeper liet een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot van Van der Werff onder zich door glippen en bezorgde daarmee Zwolle de zege.

NEC-keeper Dennis Gentenaar is verslagen na de 2-1 van PEC Zwolle-speler Maikel van der Werff. Foto ANP / Olaf Kraak

Door de finaleplaats mag Zwolle hardop gaan dromen van Europees voetbal. Als Ajax donderdag wint van AZ en landskampioen wordt, mag de ploeg van trainer Ron Jans zelfs bij verlies in de bekerfinale volgend seizoen debuteren in de Europa League.

NEC moet zich nu volledig gaan focussen op de competitie. De club staat zeventiende in de Eredivisie en moet alles in het werk stellen om degradatie af te wenden. (Novum)