Paus Franciscus besluit Duitse ‘luxe-bisschop’ te vervangen

Franz-Peter Tebartz-van Elst in de binnentuin van zijn verbouwde residentie. Foto EPA / Boris Roessler

Paus Franciscus heeft een vervanger gevonden voor bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst, om wie vorig jaar veel ophef ontstond. Het Vaticaan verklaart dat onderzoek uitwijst dat de bisschop zijn functie niet langer kan bekleden.

De Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch stelde vorig jaar een onderzoek in naar de omstreden miljoenen kostende renovatie van de residentie van Tebartz-van Elst en de manier waarop het besluit hiertoe tot stand was gekomen. De kerkelijke onderzoeker zou op basis hiervan beslissen of Tebartz geld van de kerk oneigenlijk heeft gebruikt.

Tebartz-van Elst krijgt nu een andere baan. Wat voor werk hij gaat doen is nog niet duidelijk. Volgens de verklaring van het Vaticaan hoopt de paus dat Tebartz-van Elst de beslissing zal aanvaarden “met volgzaamheid en de bereidheid om een klimaat van naastenliefde en verzoening te herontdekken.” Manfred Grothe neemt zijn taken over.

Bisschop vorig jaar al tijdelijk op non-actief

Paus Franciscus besloot de bisschop in oktober vorig jaar al tijdelijk op non-actief te zetten vanwege het schandaal over diens 31 miljoen euro kostende residentie in het Duitse Limburg.

De kostbare verbouwing van zijn ambtswoning viel namelijk zes keer hoger uit dan de bedoeling was. De bisschop zou onder andere een vrijstaand bad hebben laten plaatsen van 15.000 euro, een privékapel van 2,9 miljoen euro en een conferentietafel van 25.000 euro. Toch zei Tebartz-van Elst in eerdere interviews zijn levensstijl allesbehalve ‘pompeus’ te vinden.

    • Annemarie Coevert