Op stap met zieke ouderen in Blijdorp

Robeco bezorgde bejaarden leuke dag.

Bedrijf: Robeco

Deelnemers: 20

Prijs: Nederland Cares organiseert bedrijfsuitjes vanaf 500 euro

Wat gaan ze doen?

Robeco gaat met bewoners van het Rotterdamse verpleeghuis Laurens Antonius Binnenweg naar dierentuin Blijdorp.

Wat is het doel?

Vermogensbeheerders laten kennismaken met een andere kant van de maatschappij en zieke ouderen een leuke dag bezorgen. Niet met iedere bejaarde kun je nog even goed praten – een deel van de bewoners dementeert.

En, hoe was het?

Bij Robeco mogen medewerkers een dag per jaar vrijwilligerswerk doen. Vier twintigers uit het Young Talent Programma duwen bewoners van de palliatieve afdeling van het verpleeghuis voort. De papieren lunchpakkettasjes bungelen aan de rolstoelen. „Goed door de knieën en op ooghoogte proberen contact te maken”, adviseert een zorgmedewerker.

Eerst is het zoeken hoe dat precies moet, contact maken. Behalve voor Michael van Och (28): „Ik ben een echte zorger.” Tussen de hoogbejaarde dame die hij voortduwt en hemzelf is het liefde op het eerste gezicht. Hij: „Kijk, een kreeft.” Zij: „Ik ben ook een kreeft!” Voor de pinguïns vertelt zij over de Tweede Wereldoorlog, hij memoreert bij de prairiehondjes hoe hij er zelf ooit eentje had die vals werd. Zij: „Ik bof wel met mijn gezelschap”. Hij: „Nee mevrouw, ik bof”.

Thijs Markwat (31) blijkt meer dieren- dan mensenmens. Vroeger ging hij iedere zondag naar Blijdorp met zijn ouders. Markwat weet feilloos een tijger te imiteren en maant zijn collega’s om toch vooral door te lopen richting de gorilla’s. „Kijk hem zwaaien, onze eigen Bokito. Niet lachen, dan valt hij aan”, grapt een vrouwelijke collega.

Een bejaarde met een mondkapje rookt nog een sigaretje voor de vlindertuin. Een zorgmedewerker: „Op deze afdeling ontzeg je ze niets meer.” Matthieu van Roon (29) vindt het „confronterend”, al heeft hij alzheimer zelf ook van dichtbij meegemaakt. Toch is het wennen als het ineens stil wordt in de rolstoel voor hem en er geen antwoord op vragen naar de beleving van de citroenhaai komt. Maakt niet uit, zegt de zorgmedewerker. „Tien minuten aandacht werkt soms beter dan het beste medicijn.”