Ondertussen op kantoor

Japke-d. Bouma geeft elke week onmisbare tips voor op kantoor. Deze week: hoe je als vrouw met mannen omgaat.

In mijn bedrijf werken mannen en vrouwen probleemloos samen en worden misverstanden door wederzijds respect, geknuffel en therapie opgelost, maar uit andere bedrijven krijg ik nog veel vragen. Waarom sommige mannen uren aanmodderen voordat ze toegeven iets niet te weten, en dat dan de stagiair iedereen moet redden. Waarom sommige mannen nog liever hun hond doodschieten dan hun ongelijk toegeven. Waarom je niks meer aan sommige mannen hebt als er een mooie vrouw binnenkomt. Waarom toch altijd dat tijdrovende geprofileer? Vrouwen vragen me vaak: hoe ga ik toch met mannen om?

Mijn eerste tip voor de kantoorvrouw zou zijn, kleed je niet te uitdagend. Seks is nu eenmaal een dingetje voor mannen. In de jaren zestig had je mannen op het werk, en vrouwen thuis. Veel mannen zouden dat stiekem nog steeds prima vinden. Gewoon, omdat vrouwen enorm afleiden. Dus dames: als je van mannen houdt, draag dan geen korte rokjes en diepe blouses. Als je ze haat natuurlijk wel.

Mijn tweede tip is: realiseer je dat eigenlijk alle mannen de baas willen zijn. Het liefst van de hele apenrots, maar een pindarotsje is ook al heel mooi. Gééf ze dus iets om de baas van te zijn. Een afdelinkje, een tafelblok of kostenunit, roep ze uit tot de koning van de vierkante centimeters van hun eigen bureau, prijs ze, en je kunt weer met ze door. Hoewel, complimenten geven: doe dat bij mannen liever niet waar andere mannen bij zijn, of je moet willen dat ze ruzie krijgen. Neem ze liever mee naar een aparte ruimte en laat ze daar uren beppen over hun successen. Vaak moet je even door die eerste minuten heen, maar je kunt gewoon aan iets anders denken, bijvoorbeeld aan het inwendige onderzoek dat je nog moet, of de targets voor april, mannen hebben dat niet door.

Kan een vrouw nog weleens tegen iemand zeggen: ‘jeetje shit, daar heb je gelijk in’, pindarotsmannen hakken nog liever hun geslacht af, of dus die hond, voordat ze hun ongelijk toegeven waar iemand anders bij is. Heb je dus kritiek op een man, doe dat dan liever in een apart kamertje. Daar kun je hem probleemloos tot pulp slaan. Vindt-ie prima. Maar zeg niet dat hij iets niet weet waar anderen bij staan.

Het nadeel van pindarotsmannen is dat ze vrouwen niet serieus nemen. En dat ze het niet fijn vinden als vrouwen meer verdienen, laat staan hun eigen vrouw. Maar het voordeel is dat de meesten van bier houden, van voetbal en van oplossingen. Voor je het weet hebben ze alles voor je opgelost. Wat ook fijn is, is dat werk voor hen niet per se elke dag leuk hoeft te zijn, ze zijn dus ideaal voor kutklussen. Kijk dus een paar keer Studio Sport, leer een paar namen van voetballers en knallen maar. Niet té leuk doen, want dat moeten zij blijven.

De meeste mannen zijn korte termijn, je bouwt weinig met ze op, op kantoor. Het voordeel: no hard feelings, en elke dag zijn er weer nieuwe kansen. Daar kunnen sommige vrouwen nog wat van leren.

    • @Japked