Nieuw massaproces Egypte: 919 Moslimbroeders aangeklaagd

Geweld tussen Morsi-aanhangers en ordetroepen op het Ramsesplein in Kairo in augustus vorig jaar. Foto AP/ Hassan Ammar

De belangrijkste Egyptische aanklager heeft een nieuw massaproces aangekondigd tegen 919 leden van de Moslimbroederschap, onder meer wegens moord. Begin deze week kregen - onder groot internationaal protest - 529 Moslimbroeders de doodstraf opgelegd.

Sinds Morsi’s afzetting zijn de autoriteiten keihard opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Politie en leger doodden bij gevechten honderden aanhangers. Duizenden anderen zijn gearresteerd. De regering heeft de Moslimbroederschap officieel als ‘terreurorganisatie’ bestempeld, maar aanhangers zeggen dat zij vreedzaam is.

Volgens het Egyptische staatspersbureau hebben de aanklachten te maken met de rellen in augustus vorig jaar in de zuidelijke provincie Minya. De rellen braken uit na de ontruiming van twee protestkampen van de Moslimbroederschap in de hoofdstad Kairo, waarbij ruim duizend doden vielen. Veel van de verdachten zijn ondergedoken of naar het buitenland gevlucht. Het doodsvonnis van de 529 Moslimbroeders eerder deze week wordt volgens sommige mensenrechtenadvocaten waarschijnlijk in hoger beroep vernietigd.

    • Lex Boon