N-Koreaanse raket tijdens Haags overleg beschouwd als provocatie

Bedreiging buurlanden

Noord-Korea heeft gisteravond twee raketten voor de middellange afstand afgevuurd. Dat gebeurde op het moment dat de Japanse premier Shinzo Abe in Den Haag in de marge van de nucleaire top om de tafel zat met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en de Amerikaanse president Barack Obama.

Het was voor het eerst dat Abe en Park elkaar persoonlijk ontmoetten. Ze bespraken vooral de dreiging die uitgaat van Noord-Korea, dat al drie kernproeven heeft gehouden.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie sprak van „een ernstige provocatie”. Het is voor het eerst sinds 2009 dat Noord-Korea zulke Rodong-raketten afvuurt, die een bereik hebben van ruim duizend kilometer. Ze kunnen een groot deel van Japan raken maar ook heel Zuid-Korea en delen van China en Rusland.

Volgens Zuid-Koreaanse waarnemingen werden de Rodong-raketten afgevuurd van een locatie ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. Ze legden zo’n 650 kilometer af alvorens in de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland neer te komen. In strijd met de regels had Noord-Korea de scheepvaart in de buurt niet gewaarschuwd. De lancering was bovendien een schending van het verbod dat de Verenigde Naties hebben opgelegd aan Noord-Korea.

Me de lancering van de raketten zet Noord-Korea de toenadering op het spel die de laatste maanden plaats vond met zowel Japan als Zuid-Korea.